SDE esimehe Jüri Pihli arvates on vaja kärmelt välja töötada abipakett ja paika panna inimeste jaoks elutähtsaid teenuseid pakkuvate ettevõtete vastutus, vahendas erakonna pressiesindaja.

Suur roll on siin SDE teatel täita omavalitsustel, aga ka riigil, eriti mis puudutab omavalitsuste tulubaasi kujunemist. Omavalitsuste finantsolukord on partei teatel kehv, kuna riik on erinevate seadustega seda halvendanud.

„Ka riigikohus on juhtinud tähelepanu asjaolule, et kohalike omavalitsuste tulubaas ei võimalda neil elanikele vajalikke teenuseid osutada. Riigil on viimane aeg kohalike omavalitsuste tulubaasi suurendada, kui me ei taha lähiaastatel tegeleda kohalike omavalitsuste pankrottidega,“ ütles Pihl.

„Viimaste kuude sündmused eriti just Ida-Virumaal on näidanud, et ilma riigi sekkumiseta võivad eeloleval talvel jääda sajad perekonnad oma kodudes elektri ja kütteta. Valitsus peab kiiremas korras välja pakkuma lahendused ja täiendavad regulatsioonid,“ lisas erakonna esimees.

Täiesti ebaõiglaselt on raskustesse sattunud ka need inimesed, kes on kommunaalteenuste eest korralikult maksnud ja sellise olukorra lahendamiseks on Pihli sõnul vaja regulatsioone ning teenusepakkuja vastutuse suurendamist. „Kortermajas elavat inimest ei tohi panna vastutama kõigi teiste majaelanike maksedistsipliini eest,“ selgitas Pihl.

„Haldusfirmasid tuleb kontrollida ja neile tuleb kehtestada samasugune tagatisfondi süsteem, nagu näiteks reisifirmadel, et tekitada puhver ootamatute raskuste puhuks.“

SDE on mures, et praeguse kõrge tööpuuduse tõttu jõuavad paljud pered varsti olukorda, kus neil ei olegi võimalik kommunaalteenuste eest maksta ja siin peaks kohalikel omavalitsustel olema võimekus neid peresid vajaduspõhiselt toetada.

„Tekkinud olukorra üheks põhjuseks on ka sooja käibemaksu tõus, mis on viinud toasooja inimeste jaoks luksuskauba tasemele,“ ütles Pihl.