Riigikogu liige Aleksei Lotman saatis siseministrile arupärimise, milles uuris Jüri Pihli seisukohta kaitsepolitsei meediasuhtluse kohta. Küsima ajendas Lotmani olukord saates „Värske Ekspress“, kus toimus debatt loomaõiguslaste teemal ning millest kapo keeldus osa võtmast, kirjutab Eesti Päevaleht Online.

Lotmani hinnangul eksitas kapo oma keeldumisega saate tegijaid ja ka teda ennast kui ühte debatis osalejat. „Võttes arvesse Teie poolt soovitud debati loomust, on seda võimalik pidada vaid poliitiliste oponentide vahel. Kaitsepolitseiameti peadirektor on ametnik, kelle ülesanne on juhtida asutuse tegevust kooskõlas seadusandlusega, mitte aga osaleda poliitilises debatis. Kindlasti ei ole demokraatlikus riigis võimalik ega kohane, et julgeolekuasutus oleks debati osapool,“ vastas selle peale aga siseminister.

Lisaks uuris riigikogu liige, millise õigusega nimetab kaitsepolitsei pressiesindaja loomakaitsjaid vasakäärmuslasteks, kuna nii luuakse noortele riigikukutaja maine.

„Kaitsepolitseiameti pressiesindaja tööülesanne on teavitada ühiskonda võimalikest ohtudest. Loomakaitsjate tegevus või loomakaitse egiidi all tehtavad tegevused võivad teatud tingimustel osutuda äärmusliikumise üheks vormiks,“ kostis Pihl.

Aleksei Lotmani arvates võib kapo taolise meediasuhtlusega hoopis üritada varjata oma puudulikku võitlust riikluse tegelike ohustajate, eriti Venemaa eriteenuste Eesti-vastase tegevusega.

Pihli vastus oli ühene: „Ei ürita. Kaitsepolitseiameti meediasuhtluse eesmärgiks on anda avalikkusele teavet ameti tegevusest ning teavitada ühiskonda võimalikest ohtudest“.