Reformierakonna valitsus astub peaministri umbusaldamise tõttu tagasi. Reformierakonna valitsuskoalitsioonist välja kukkumine toob muudatused ka riigikogu koosseisus, kuna ministrid naasevad riigikokku ja nende asendusliikmed lahkuvad. Saades kaasa kopsaka hüvitise.

Kirjutasime, et Taavi Rõivase asendusliige riigikogus on Andre Sepp, majandus- ja taristuminister Kristen Michalit asendab Vilja Savisaar-Toomast, välisminister Jürgen Ligi asendusliige on Kristjan Kõljalg, maaeluminister Urmas Kruuset asendab Mati Raidma, riigihalduse ministrit Arto Aasa Imre Sooäär, siseminister Hanno Pevkurit Meelis Mälberg ja septembris haridusministriks saanud Maris Laurit Rait Maruste.

See kõik on õige, aga tegelikult on olukord ebatavaline ja skeem pisut keerulisem. "Nimelt asendab Mälberg ringkonnast Pevkurit ja selle järgi peaks justkui Mälberg välja minema. Kuid samas tuli Martin Kuke asemel riigikokku üleriigilisest nimekirjast sisse Peep Aru ning kuna Mälberg on üleriigilises nimekirjas Arust eespool, siis lõpptulemusel tekib selline olukord, et Mälberg jääb ikkagi sisse ja Aru läheb välja," kirjeldas riigikogu kommunikatsioonijuht Urmas Seaver.

Peep Aru oli märgilise tähtsusega ka kogu valitsuse lõhenema hakkamise juures, kuna ta oli esimene, kelle nimi kerkis esile seoses riigikogulaste riigiettevõtete nõukogudest tagasi kutsumisega.

IRL ja SDE leidsid, et kuna õiguskantsler Ülle Madise sõnas, et riigikogu liikmete nõukogudesse kuulumine on põhiseadusevastane, siis tuleks nad sealt tagasi kutsuda. Reformierakond aga vältis oma inimeste nõukogudest tagasi kutsumist.

Sel teemal tekkis valitsuses väga kuum vaidlus, mis päädis sellega, et töö- ja terviseminister ning SDE esimees Jevgeni Ossinovski kutsus Viljandi haigla nõukogust tagasi reformierakondlasest riigikogu liikme, endise Viljandi linnapea Peep Aru. Aru kuulus ka EVR Cargo nõukogusse ja kahest nõukogust tagasikutsumisega kaotas ta palgalisa 578 eurot. Nüüd kaotab ta ka palga.

Riigikogust lahkujate hüvitistele kulub kuni 126 000 eurot

Aga võidab hüvitise. Riigikogust lahkuvatele saadikutele on nimelt ette nähtud ka hüvitis. Kui nad on riigikogus olnud vähemalt aasta, siis makstakse hüvitisena summa, mis on võrdne riigikogu liikme kuue kuu palgaga. Kui alla aasta, siis vastavalt töötatud ajale, kuid mitte rohkem kui kolme kuu palk.

Kuivõrd riigikogu lihtliikme palk on ligi 3500 eurot kuus, siis alla kahe kuu riigikogus olnud Rait Maruste saab praeguse seisuga umbes 7000 eurot ja neli kuud riigikogus töötanud Aru kolme kuu palga ehk 10 500 eurot. Teised asendusliikmed, Sepp, Savisaar-Toomast, Kõljalg, Raidma ja Sooäär saavad suisa 21 000 eurot hüvitist.

Peep Aru asus riigikogu liikmeks 7. juulil, kuna Martin Kukk astus tagasi. Aru on seega riigikogus olnud neli kuud ja seetõttu saab ta hüvitist kolme kuu palga ulatuses.

Kuivõrd uue valitsuse moodustajad on öelnud, et läbi räägitakse nädalaid, võib ka Maruste lõpuks siiski kolme kuu palga suuruse hüvitise saada.

Endine kohtunik Rait Maruste asus riigikogu liikmeks 13. septembril, nii et hetkel on ta seal olnud napilt alla kahe kuu ja tema hüvitise suurus sõltub valitsuse vahetumise kuupäevast. Kuivõrd uue valitsuse moodustajad on öelnud, et läbi räägitakse nädalaid, võib ka Maruste lõpuks siiski kolme kuu palga suuruse hüvitise saada.

Riigikokku pääses Maruste mäletatavasti seetõttu, et Marina Kaljurand astus presidendiks kandideerimiseks välisministri ametist tagasi, selle koha hõivas Jürgen Ligi, ja kuna nii vabanes haridus- ja teadusministri koht, asus sesse ametisse seni riigikogus olnud Maris Lauri.

Millal valitsus täpselt vahetub, pole muidugi teada. Kuni aga uut valitsust pole, jätkab ametis praegune koosseis.