Eesti siseminister Hanno Pevkuri eilsel kohtumisel USA sisejulgeolekuminister Jeh Johnsoniga Washingtonis tõdesid mõlemad osapooled, et Eesti ja USA suhted sisejulgeoleku valdkonnas on head. Samas on valdkondi, kus saab teha senisest rohkem. Peamiselt olid edasise koostöö osas juttu piiriturvalisusest ja küberkuritegevuse vastasest võitlusest.

Johnson tunnustas Eesti küberturvalisuse kõrget taset, mainides ka e-residentsuse erilisust, ning kiitis Eestit suurepärase koostöö eest erinevates sisejulgeolekut puudutavates küsimustes. Pevkuri sõnul soovib Eesti tihendada koostööd kahe riigi vahel eelkõige piiriturvalisuse tõstmisel ja küberkuritegude uurimisvõimekuse osas.

"Kuna moodustasime sel aastal piirivalve eriüksuse, on üks konkreetne võimalus USA piirivalve eriüksuse toomine Eestisse meie üksuse väljaõppeks. Samuti ootame FBI vastavat eriüksust järgmisel aastal Eestisse suurele üle-euroopalisele õppusele," märkis Pevkur. Rääkides küberkuritegevusest pakkus Pevkur välja mõtte kahepoolse küberkuritegevuse vastase võitluse kompetentsikeskuse loomiseks Eestisse, mis edukal käivitamisel võiks kasvada regiooniüleseks.

Ministrid arutasid kohtumisel ka pagulaste teemat. Tõdeti, et selles valdkonnas on kriitilise tähtsusega just piiriturvalisus ja seetõttu on USA valmis Eestiga oma kogemusi jagama. Kohtumise lõppedes esitas siseminister Pevkur USA sisejulgeolekuministrile küllakutse Eestisse.

Lisaks oma kolleegiga kohtumisele kohtus Pevkur Washingtonis ka senaator Ron Johnsoniga, kes viimastel kuudel tegeles aktiivselt Eston Kohveri vabastamist puudutava Kongressi resolutsiooni ettevalmistamisega. "Õnneks saime Kohveri teema lahendatud enne, kui kongress resolutsiooni arutama hakkas, aga märgiliselt oli äärmiselt oluline, et selline resolutsioon valmis oli ja senaator Ron Johnson mängis selle teksti koostamisel üliolulist rolli," ütles Pevkur kohtumise järgselt.

Siseminister Hanno Pevkuri USA visiit jätkub õhu- ja mereoperatsioonide keskuse AMOC (Air- and Marine Operation Center) ning San Diego maismaapiiri keskuse külastamisega.