Pevkur kommenteeris, et pärast esmaspäevast töötukassa nõukogu istungit kehtib edasi nõukogu otsus 21. oktoobrist, millega nõukogu soovitas töötuskindlustusmakse määra alandada praeguselt 4,2-protsendiselt maksimumilt kolmele protsendile, vahendab BNS.

Esmaspäeval hääletasid kaks riigi esindajat nõukogus maksemäärade senisel tasemel säilitamise poolt ja ametiühingute kaks esindajat vastu, tööandjad nõukogu istungist osa ei võtnud.

Pevkur ütles, et kavatseb valitsuse istungil korrata oma esmaspäeval töötukassa nõukogule esitatud ettepanekut jätta maksemäär muutmata. Ministri sõnul on tema ettepanek maksemäärad muutmata jätta kooskõlas rahandusministeeriumi prognoosidega.

Ametiühingute keskliidu esimehe Harri Taliga sõnul on seaduse kohaselt töötukassa nõukogu ettepanek valitsusele siduv.

Lisaks maksemäärade muutmise küsimusele arutas töötukassa nõukogu kujunenud olukorda suhetes tööandjate keskliiduga.

"Oli küsimus, mida see juriidiliselt tähendab. Lepiti kokku, et töötukassa juhatus saadab tööandjate keskliidule täiendava järelepärimise, mida nende seisukoht tähendab," ütles Pevkur. Seaduse järgi esindab tööandjaid töötukassa nõukogus tööandjate keskliit.

Pevkuri sõnul võib valitsus algatada seaduse muutmise, kui oma esindajad töötukassa nõukogust tagasi kutsunud tööandjate keskliit jääb oma seisukoha juurde.

"Tööandjaid on võimalik ka teisiti kaasata. Eelkõige on see riigikogu otsustada, kes on õiged isikud osalema. See on eraldi debati küsimus," ütles Pekvur. Ta lisas, et enne tuleb asja tööandjate keskliiduga arutada.

"Kaubandus-tööstuskoda on üks alternatiiv, mida tuleb kaaluda," märkis Pevkur vastuseks BNS-i küsimusele teiste tööandjate organisatsioonide kaasamisest.

Pevkuri sõnul oleks kummaline, kui tööandjad lakkaksid suhtlemast riigiga sotsiaalpartnerina üksnes erimeelsuste pärast töötukassa ümber. "Meil on tööandjatega eri debatte, riikliku lepitaja, haigekassa küsimused, alampalga küsimused," ütles Pevkur. "Selleks, et välja öelda seisukoht, tuleb istuda laua taha."

Töötuskindlustuse seaduse kohaselt on sotsiaalminister nõukogu liige ametikoha järgi ning valitsus nimetab veel ühe töötukassa nõukogu liikme. Ametiühingute keskliit ja Teenistujate Ametiliitude Organisatsioon (TALO) nimetavad kumbki ühe nõukogu liikme ja tööandjate keskliit nimetab kaks nõukogu liiget.

Pevkur ütles, et ta ei ole arutanud ega hakka arutama töötukassa ja haigekassa riigistamist. Nii haigekassa kui ka töötukassa peaksid tema sõnul jätkama avalik-õiguslike isikutena.

Valitsus arutas töötuskindlustusmakse määrade küsimust ka oma eelmise nädala istungil ning tegi töötukassa nõukogule ettepaneku küsimust uuesti arutada selle nädala esmaspäeval.

Möödunud nädalal kolmapäeval kogunenud tööandjate keskliidu volikogu otsustas kutsuda keskliidu määratud tööandjate esindajad tagasi haigekassa ja töötukassa nõukogust. Tööandjate keskliidu juht Tarmo Kriis ütles möödunud nädalal, et tööandjate esindajad esmaspäeval töötukassa nõukogu istungile ei lähe.

Töötukassa nõukogu tegi oktoobris valitsusele ettepaneku langetada töötuskindlustusmakse määra kolme protsendini võrreldes praeguse maksimaalse seaduses lubatud 4,2 protsendiga.