"Eesistujamaa Luksemburg on minu meelest valinud õige tee, selle asemel, et rääkida lihtsast inimeste ümberjagamisest, on hakatud kirjutama järeldusi, mis on suunatud lahenduste otsimisele. Põhifookus on algusest peale olnud lahenduste otsimine. Põhisuund on, et tuleb Euroopa Liidu välispiiril efektiivne piirikontroll saavutada, et saada rändevood kontrolli alla, samamoodi tuleb suurendada Frontexi ühisoperatsioone, tegeleda Euroopa Liidus elamise õigust mitte omavate isikute tagasisaatmisega. Need teemad on saadud järelduste eelnõusse, mis laual on," ütles Pevkur Delfile.

"Sissejuhatavates sõnavõttudes käis läbi, et teatud Kesk-Euroopa teatud riikides on olukord nii hull, et nad on pidanud ajutiselt taastama piirikontrolli. See on ka üks meede, mis on Schengeni lepingus lubatud," ütles Pevkur.

"Komisjonipoolne ettepanek jaotada ära 120 000 inimest on jätkuvalt laual ja järelduste tekstist jookseb ka läbi. Punktid on pandud tähtsuse järjekorras enam-vähem, see on kümnendal kohal. Eespool on kõik see, mis puudutab piirivalve operatsioone, tagasisaatmist," rõhutas siseminister.

Pevkuri sõnul nõupidamine jätkub, liikmesriikide esindajad saavad järjest sõna, sellega ollakse praegu poole peal. "Ja siis saavad liikmesriigid ka öelda, mis nad sellest ümberjaotamise mehhanismist arvavad. Mina oma sõnavõtus keskendusin sellele, et lühiajalised meetmed ei ole lahendus, on vaja pikaajalisi meetmeid, mis peavad olema seotud eelkõige sellega, et Euroopa Liidu piir oleks kontrolli all. On vaja koos välisasjade nõukogu ja välisministritega otsida lahendusi ka kriisikollete stabiliseerimiseks. Siis on olemas Euroopa Liidu sisesed meetmed, millest üks on ümberpaigutamine, aga samas tähtsad on ka erinevad operatsioonid: Triton ja Poseidon Vahemerel, Eurofor, mis puudutab kriminaalidega võitlust. Keskendusin ka sellele, et kriisi mittelahendamiset on kõigil EL liikmesriikidel kaotada," võttis siseminister oma sõnavõtu kokku.

Jaga
Kommentaarid