Pevkur viitas videoloo sõnakasutusele, millega tema sõnul tahetaksegi Eesti partnerites kõhklusi tekitada. "Igal juhul on see suunatud Eesti riigi alavääristamiseks," ütles minister Delfile.

Minister ütles, et temalt ei ole Eesti partnerriigid Puusepa juhtumi kohta lisainfot küsinud. "Minuga ei ole eriteenistused rääkinud," ütles ta. "Tavaliselt seda poliitilisel tasandil ei tehtagi, aga kui keegi küsib, siis oma kolleegidele olen valmis selgitusi jagama."

Juhtumi avalikustamine on ministri sõnul Venemaa enda huvides. Puusepa näol oli tegemist isikuga, kes töötas Venemaa heaks. "See annabki kinnitust, et see on Venemaa operatsioon, sest ei ole ühtegi loogilist seletust, miks peaks inimene ise soovima end paljastada," kõneles Pevkur.

Küsimusele, kes on vastutav Uno Puusepa juhtumi eest, vastas minister, et vastutav on Puusepp ise. "Isik on enda sõnade kohaselt üles tunnistanud riigireetmise," ütles Pevkur. "Ta on Eesti Vabariigi kodanik ja andnud teenistuses olemiseks vande teenida Eesti riiki."

Siseminister ei pea vajalikuks alustada teenistuslikku järelevalvet kaitsepolitseis, kuna Puusepp ei ole enam teenistuses. "Hetkel ma seda vajalikuks ei pea," ütles ta. "Hetkel pean oluliseks, et viiakse läbi kriminaalmenetlus."

Riigiprokuratuur alustas eile kaitsepolitsei juhtimisel Puusepa NTV teleloos avaldatud väidete kontrolliks kriminaalmenetlust riigireetmise paragrahvi alusel. Ministri sõnul peab uurimine andma kõiges selgust.

Pevkur märkis, et tegevused, millele Puusepp teleloos viitab, toimusid tema teenistuse ajal. "Teenistuse ajal on ta oma sõnade kohaselt rikkunud Eesti Vabariigile antud vannet ja toime pannud riigireetmise. Muud valikut prokuratuuril polegi kui alustada menetlust nende ütluste alusel," kõneles Pevkur.

Selles samas videos on nimetatud veel palju erinevaid nimesid, kuid Pevkuri sõnul näitab aeg, kas Puusepa paljastamise juhtumiga seoses on põhjust alustada veel uurimisi.

Pevkur möönis, et olukord on komplitseeritud. Eestil on küll menetluslikud võimalused Puusepa üle kohut mõista ja esitada ka rahvusvaheline õigusabi taotlus tema väljaandmiseks. "Aga meil ei tasu luua illusioone, et kui keegi sellise avaldusega on välja tulnud, siis Venemaa võiks teda uurimise läbiviimiseks meile loovutada," tunnistas siseminister.

Pevkuri sõnul ei ole erru läinud ametnikul enam riigisaladusele juurdepääsu, kuid riigisaladuse kaitse reeglid kehtivad ikkagi ja kohustus sellest mitte rääkida kehtib sama kaua kui riigisaladuse piirang ise. Seega käib riigisaladuse reegel informatsiooni, mitte inimese kohta. Näiteks kui riigisaladus kehtib 50 aastat, siis ei või sellest ka inimene 50 aasta jooksul rääkida.

Seda, kas ja kui palju Eesti riik Uno Puusepale pensionit maksab, palus minister selgitada sotsiaalkindlustusametil. „Palusin üle täpsustada, milline on temale makstav pension ja millest see koosneb, kui suur on eripensioni osa ja kui suur on vanaduspensioni osa,“ ütles Pevkur.

Eripensioni maksmist saab lõpetada süüdimõistva kohtuotsuse puhul. Sellist seadusemuudatust ajendas tegema Hermann Simmi juhtum.