"Ministeeriumil on soov puuetega inimestele ning töövõimetuspensionäridele pakkuda senisest paremat tuge ja toetust ning jutt kelleltki raha äravõtmisest on ilmselgelt meelevaldne," ütles Pevkur.

Valitsuse tegevuskavas on eesmärgiks seatud luua tööõnnetus- ja kutsehaiguskindlustuse süsteem, mis motiveeriks töötajaid hoolima oma tervisest ja tööandjaid pakkuma oma töötajaile tervislikku töökeskkonda, vahendab sotsiaalministeeriumi pressinõunik.

Nii riigikontroll kui ka poliitikauuringute keskus Praxis on kirjutanud vajadusest ümber vaadata nii puuete määramise kui töövõimetuse skeemid, kuna need ei täida praegusel kujul oma eesmärki. Riigikontroll soovitas muuhulgas kaaluda võimalust igakuine puudetoetuste maksmine lõpetada.

Sotsiaalministeerium on seisukohal, et töövõimetussüsteemi muutmisel on võimalik lahendada nii tööõnnetuste ja kutsehaigustega kui ka puuete ja töövõimetusega seonduv. Ministeerium on selle eesmärgi nimel alustanud tööd ja jõudnud senise mõtetekogumise käigus arusaamisele, et ümberkorralduste tulemusel tuleb töövõimetusega inimest toetada võimalikult vara, aidates tal terviseprobleemidest ülesaamise kõrval tööd mitte kaotada või tagasi tööle saada.

Ministeerium leiab, et on vaja muuta ka töövõimetusega täna tegelevate asutuste töökorraldust. Kui praegu saab inimene abi või rahalist toetust kolmest erinevast asutusest - haigekassa, sotsiaalkindlustusamet ja töötukassa - siis tulevikus peaks inimesel olema üks asutus, kus ta töövõime taastumise ajal töö hoidmiseks või leidmiseks abi saaks.

Ministeerium on alles koostamas materjali, et ministrite tasandil saaks otsustada, kas ja kuidas hakata praegust killustatud töövõimetussüsteemi muutma. Ministeerium ei tegele ka veel seaduse eelnõuga, tegu on kõigest mõttepaberiga.

Eesti Päevaleht kirjutas täna, et sotsiaalministeerium kaalub töötavatelt, kuid töövõimetuteks kuulutatud inimestelt töövõimetuspensioni äravõtmist.