Terviseameti juht Tiiu Aro tutvustas kohtumisel ministrile kokkuvõtet viimaste aastate kontrollidest Tallinna lasteaedadesse. Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul nähtub kokkuvõttest, et alarahastamise tingimustes on Tallinn viimastel aastatel märkimisväärselt suurendanud laste arvu rühmades, mis kahjuks on viinud ka tervisekaitsenõuete rikkumiseni.

„Lapsed ja vanemad ei peaks sellise käitumise pärast kannatama. Luban, et nii praegu lasteaedades käivad lapsed kui sügisest lasteaiakohta ootavad vanemad saavad kindluse lasteaiakoha osas,“ lisas Pevkur.

Eile õhtul toimunud kohtumisel jõudsid Pevkur ja Aro kokkuleppele, et terviseameti järelevalveametnikud ei hinda enne 1. jaanuari 2010 koolitusloa saanud lasteaedade ruumide vastavust nõutavatele ruutmeetritele, kuna koolitusloa saamisele eelneb ka tervisekaitse kontroll ruumide piisavuse üle.

„Meie töö on anda hinnang eelkõige tervist mõjutavatele tingimustele, nagu näiteks õhu või vee kvaliteet lasteaias. Oma hinnangu ruumide vastavusele anname haridus- ja teadusministrile enne koolitusloa väljastamist, mistõttu ei ole otstarbekas neid täiendavalt üle kontrollida. Samas näitasid meie kontrollkäigud, et Tallinn peab siiski lasteaedu juurde ehitama, kuna tuvastati mitmeid rühmasid, kus laste arv ületas seaduses lubatu piiri. Praegune olukord Tallinnas ei ole rahuldav,“ lausus terviseameti juht Tiiu Aro.

Pevkur märkis, et kahtlemata pole leitud lahendus parim, aga antud olukorras paratamatu vältimaks Tallinna manipuleerimist laste ning lastevanematega. "Tallinn peab kindlasti lähiaastatel oluliselt enam investeerima lastesse ja lasteaedadesse, sest igal lapsel on õigus lasteaiakohale ning Tallinn, nagu iga omavalitsus, saab ise valida, kas maksumaksjate raha investeeritakse propagandasse või lastesse," toonitas Pevkur.

Hanno Pevkur ja Tiiu Aro leppisid kokku, et vajalikud muudatused, mis lubavad eraldi arvestada vanade lasteaedade erisusi üle kogu Eesti, valmistab sotsiaalministeerium ette lähipäevadel. Samuti lepiti kokku, et tulevikus sarnaste olukordade vältimiseks kutsub ministeerium kokku laiapõhjalise töörühma lasteaedadele esitatavate tervisekaitsenõuete kirjeldamiseks. Töörühma kaasatakse lisaks ministeeriumi ja Terviseameti spetsialistidele ka omavalitsuste, lasteaedade ning lapsevanemate esindajad.