Seoses süveneva rändekriisi ja Pariisi terroriaktidega on Soome teinud ettepaneku taastada Euroopa sisepiiridel ajutise kontrolli. Siseminister Hanno Pevkur sõnas, et seda ettepanekut ei saa käsitleda kui soovi Schengeni ruumi kaotada. "Kui me ajutiselt teostame piirkontrolli, mida me intensiivsemalt tegime Eestis ka laupäeval-pühapäeval, ei tähenda see kindlasti Schengeni ruumi kadumist. Euroopa Liidu liikmesriigid on huvitatud, et Schengen püsiks," sõnas Pevkur.

Praeguste spekulatsioonide taustal Schengeni viisaruumi kadumisest, on siseministri sõnul Eesti kindlaks seisukohaks, et Eesti ei toeta ettepanekut Schengenit kaotada. "Meie majandusel ja inimestel oleks palju kaotada," lisas Pevkur.

Ta lisas, et piirikontrolli taastamise peamine põhjus eri riikides on rände kontrollimine, mitte terrorism. "Üleeuroopaliselt ei ole Euroopas ohutase tõusnud," kinnitas Pevkur, mistõttu puudub täna vajadus Euroopa Liidu siseselt piiridel ja näiteks sadamatest piirikontrolli taastada.

Peaminister Taavi Rõivas lisas, et peab ideed taastada täielikult Euroopa Liidu sisene piirikontroll väga ohtlikuks trendiks eriti majanduslikus mõttes.

Justiitsminister Urmas Reinsalu võrdles Schengeni viisaruumi suure laevaga, milles on praegu auk sees. "Schengeni ruum on nagu laev ja selles laevas on praegu auk sees objektiivsete põhjustel teatud riikide tõttu. Välisauk on vaja kinni panna. Kui tekib olukord, et auku ei ole võimalik kinni panna, siis on selge, et siis suletakse veekindlad uksed teises kohas," sõnas Reinsalu.