„See on väga tähtis, et oma tausta tõttu on ta oma oma mees Peterburi „silovikkidele“ (jõuametkonade inimesed -J.P.) ja siit pärit „silovikkidele“,“ toonitab Musakov intervjuus Eesti Päevalehele.

Peterburi on Kremli loodud võimuparteile Ühtne Venemaa traditsiooniliselt olnud väga keeruline piirkond. Kahel viimastel duumavalimistel oli võimupartei tulemus Peterburis üks nõrgemaid üle riigi – 2003. aastal said nad Peterburis 30 protsenti, üle riigi aga 37 protsenti, 2007. aastal vastavalt 50 ja 64 protsenti.

Tänaseks on politoloogide üksmeelsel arvamusel Peterburis võimupartei toetus langenud tublisti alla 40 protsendi. Sellise kukkumise süüdlaseks peetakse üksmeelselt augustis Venemaa parlamendi ülemkoja spiikriks pagendatud eelmist kuberneri Valentina Matvijenkot.

Peterburis õppinud ja töötanud Poltavtšenkot, kuigi ta võib olla ei ole avalikkuse ees nii tuntud kui Matvijenko, võetakse Musakovi sõnul linnas vastu kui „oma inimest“. Venemaal on see väga tähtis, et regiooni saadetaks juhtima just sealt pärit inimene. Tihti saadab Kreml regioonijuhtideks mujalt pärit inimesi – vene keeles kutsutakse neid „varjaagideks“ -, mis tekitab juba algusest peale kohaliku rahva seas palju protesti.

„Poltavtšenko räägib nagu põline piiterlane, mis on ka rahva jaoks väga tähtis, ta on neile arusaadav,“ märgib Musakov. „Veel üks nüanss – Peterburi mõju tõuseb ka õigeusu kirikus, mitte ainult riigi poliitilises tipus (õigeusu kiriku patriarh Kirill on pärit Peterburist-J.P.), aga Poltavtšenko on väga veendunud õigeusu kiriku toetaja.“
Huvitava kokkusattumisena vahetasid president Medvedev ja peaminister Putin Venemaa kahe suurima linna juhid välja peaaegu täpselt aastase vaheajaga. Eelmise aasta septembris sunniti lahkuma kaks aastakümmet Moskvat valitsenud Juri Lužkov ning nüüd kaheksa aastat Peterburi juhtinud Valentina Matvijenko.

Lužkovi korruptiivne linnajuhtimine oli laialt tuntud, tema abikaasa Jelena Baturina sai pidevalt linnalt suuri ehitustellimusi ning magusaid platse kinnisvaraarendamiseks. Eilne ärileht Vedomosti kirjutas, et Valentina Matvijenko tuntud ärimehest poja Sergei firmad said 2004-2010. aastani, ehk ajal kui tema kallis ema olin kuberner, linnalt tellimusi kolme miljardi rubla (75 miljonit eurot) eest.

Loe pikemalt Peterburi uuest kubernerist ja milles võiks olla Eesti huvi homsest Eesti Päevalehest.