"Kallas on kaheksa aastat Brüsselis elanud, aga ega ta seal ka ei puutu kokku selle riigi tegeliku tervishoiusüsteemiga. Euroametnikud on väga vägevalt kindlustatud, nende jaoks on seal oma eliithaiglad, nagu meil omal ajal oli 4. haigla."

Ellamaa sõnul Kallas eksib, kui arvab, et konkurents meditsiinis teeb asja paremaks. "Kogemused näitavad, et see tekitab täiesti mõttetuid operatsioone," ütles Ellamaa. "Kui omal ajal mandlilõikused vabaks lasti (neid võisid teha ka erafirmad – toim), siis just nii läkski. Statistika näitas, et Eestis lõigati mandleid ja nina vaheseina neli-viis korda rohkem kui mujal. No ei saa olla, et meie inimesed äkki kordi haigemaks jäid."

Ellamaa toonitas, et meditsiinis on tükitöö eest maksmine väga halb variant ning seda suunda soovitades teeb Kallas ränga vea. "Kui ma olen arst ja oskan hästi mingit operatsiooni, siis ma hakkan seda patsientidele pähe määrima, sest eraarstina tahan ma hästi teenida ja see on inimlik," rääkis Ellamaa. "Väga suur probleem tekib ka sellega, et siis jaotuvad patsiendid haigeteks ja haigemateks. See aga tähendab, et haigemad jäävad ripakile – erafirma ei taha ju oma mainet rikkuda ega hakka üldse kõige haigemaid ravima."

Oktoobris algab streik

"Patsient peabki meditsiinis kesksel kohal olema, see teema läheb alati peale ja muidugi Kallas kasutas seda ära," kommenteeris psühhiaater Jüri Ennet. "Ma ei saa aga kuidagi nõus olla sellega, et haigekassa süsteem oleks nagu algusest peale olnud suurte vigadega. Tollel ajal oli see ilmselt optimaalne."

Tervishoiutöötajate streik algab 1. oktoobril. Enneti sõnu pole streik ajendatud kellegi soovist töö seisma panna või inimestele ebamugavusi tekitada.

"Streik on appikarje. Kui hooldajad, õed ja arstid karjuvad appi, siis ei tee nad seda ilmaasjata. Meie rahvas on vaene ja haige ja mida vaesemaks ta jääb, seda haigemaks ta jääb. Sotsiaalminister aga peseb oma käed töövaidlusest puhtaks, ütleb, et tema pole tööandja ja läbirääkimistel ei osale. Selle asemel eelistab ta haiglate liidu ja arstide liidu omavahel kodusõtta ajada ning selle tagajärjel kannatavad juba kindlasti kõige rohkem patsiendid," ütles Ennet.