Torgu valla Mõisaküla küla Toompuu talus pole kunagi elektrit olnud. Maja peremees Enno Noot tegi taasiseseisvunud Eesti riigi algusaastatel Eesti Energiale elektri saamiseks taotluse ja sai vastuseks, et see läheb maksma 1,5 miljonit krooni ning talu peab selle täies ulatuses ise tasuma, kirjutab ajaleht Meie Maa.

Kui elektrifirma hakkas klientide heaks raha panustama ja käidi välja idee panna igasse metsaküla majapidamisse elekter, jäi Nooda taotlus teise vooru. Esimesse vooru pääsesid Helma ja Mati Heinmetsa majapidamine Mustjala vallas Kiruma külas ja nemad said elektri oma Nurme tallu eelmise aasta juuni keskel.

Toompuu tallu lülitati elekter sisse üleeile, kuid eelmisel aastal majaperemees suri. Enno Noot ei jõudnud elektrifitseerimist ära oodata, tema poeg Lauri Noot aga rõõmustab väga uue ajajärgu saabumise üle oma majja.

"Generaator teenis meid siin aastaid, seisab praegugi veel kuuris, aga nüüd lõpuks jõudsime teiste majapidamistega samale tasemele ja elekter on ikka suur asi küll. Oleme aastatega testinud, et kaevus seisab piim nõu sees kaks päeva värske, aga külmkapis kolm-neli päeva. Esimesel püsielektri päeval oli natuke võõraski, et raadiot ei pidanud pidevalt patareide pärast kinni-lahti keerama," kirjeldas Lauri Noot uut ajajärku oma Saaremaa majas.

Eesti Energia Jaotusvõrgu võrguarengu projektijuht Tarmo Prei ütles Meie Maale, et kuna lisaks Toompuu talule tegi hiljem liitumistaotluse ka Valgre talu sealsamas Mõisakülas ja veel paar maaomanikku sealt lähedalt on avaldanud soovi oma maale ükskord suvila ehitada, nõustus EE investeeringute komisjon Torgu valla Mõisaküla võrguühenduse projekti finantseerima. Rajati 1,6 kilomeetrit maa-alust kaabelliini, ehitati alajaam ja pandi kolm liitumispunkti. Töö tegi Erko Elekter OÜ ja projekti maksumus on tublisti üle 30 000 euro.

"Nüüd saavad Mõisaküla maaomanikud elektrivõrguga liituda lihtsustatud korras. Torgu vallal on EE investeeringutega viimasel ajal tublisti vedanud, sest eelmisel aastal tehti Lindmetsa üks alajaam ja sel aastal tuleb teine," rääkis Prei.