Kolmapäevane Eesti Ekspress kirjutas, et OÜtamise kahtlus lasub majandusminister Urve Palo abikaasa Janek Palol. Skeemiga on omakorda seotud firma, mis kuulub Palodele kahe peale.

Kuidas OÜtamine välja näeb?

Kujuta ette ühte täiesti tavalist kontorit, kus teiste töötajate seas töötab mees, nimetagem teda Jüriks. Jüri kasutab tööandja töövahendeid, tema nimi on tööandja kodulehel töötajate reas, tema riietel ja visiitkaardil võib näha tööandja sümboolikat. Ühesõnaga, töötaja nagu iga teinegi.

Juriidiliselt ei tööta selles kontoris aga sugugi mitte see lihast ja verest Jüri, vaid hoopis osaühing Jüri, mis kuulub sellelesamale Jürile. Tööandja mitte ei palka endale tööle füüsilisest isikust Jüri, vaid tellib teenust OÜ Jürilt, aga tegeliku töö teeb ikka ära seesama Jüri-nimeline mees.

Asi on maksudes. Kui tööandja on valmis Jüri töö peale kulutama kuus 2000 eurot, siis peale sotsiaalmaksu, tulumaksu, II pensionisamba ja töötuskindlustusmakse mahaarvamist saab Jüri kätte vaid 1184 eurot. Osaühing Jürile maksab tööandja aga kõik 2000 eurot teenuse osutamise eest. Päris niisama ei saa Jüri siiski seda raha arvelt välja võtta, sest maksta tuleb ettevõtte tulumaksu, kuid ikkagi saaks ta kogu 2000 euro dividendidena väljavõtmisel 1600 eurot kätte.

Päris kogu raha dividendidena tihti siiski välja ei võeta, sest haigekassakaardi saamiseks on vaja vähemalt miinimumpalga ulatuses maksta Jürile palka. Lisandub ka väike kulu raamatupidamisele, mida töölepinguga töötaval Jüril ei oleks. Madalapalgaliste jaoks ei ole sellisel trikitamisel mõtet, aga kõrgepalgaliste jaoks on skeem väga tulus. Mida kõrgem on sissetulek, seda enam on mõtet palga asemel firma teha ja dividende võtta.

Kas see on seaduslik?

Ei ole. 2007. aastal tegi maksuamet OÜ-le Wasp Project maksuotsuse, millega kohustati teda tasuma sotsiaalmaksu, töötuskindlustusmakseid ning kohustusliku kogumispensioni makseid, sest maksuameti hinnangul tasus firma juht Hannes Rosin endale 2005. aastal dividende, mille näol oli osaliselt tegemist töötasuga. Firma ainuomanik Rosin maksis endale vaid miinimumpalka ja ülejäänud raha võttis välja dividendidena. 

Rosin kaebas maksuotsuse kohtusse ja 2009. aastal otsustas Tallinna ringkonnakohus maksuotsuse tühistada. Siinjuures on aga oluline see, et kohtu hinnangul on OÜtamine seadusevastane ja maksuamet võib sellega võidelda. Ringkonnakohus leidis, et maksuamet on pädev hindama, kas mingi väljamakse näol on tegemist dividendi või töötasuga.

Ringkonnakohus leidis samuti, et ettevõtjaid tuleb maksukohustuste osas kohelda võrdselt. Kohtu hinnangul solgub turgu käitumine, kui ettevõttes ainuomanikuna töötav firmaomanik maksab endale madalamat palka kui samas sektoris tegutseb ettevõte, mille palgatase vastab turuhindadele.

Dividendi võib lugeda palgatuluks, kui juhatuse liikmele ei maksta tasu või töötajale töölepinguga tasu, või makstakse seda väga vähe.
Kohus leidis, et dividendide maksmine on muidugi seaduslik, aga seda vaid siis, kui dividendide näol pole tegemist katsega maksta vähem tööjõumakse tegevuse eest, mis oma olemuselt pole midagi muud kui tavaline töötegemine.

Kui ikka selgub, et dividendiks nimetatakse tasu tegevuse eest, mis oma olemuselt on tavaline töötegemine, siis käivitub paragrahv seadusest, mille järgi võib maksustada tegevust selle tegeliku sisu järgi. See tähendab, et kui ikka inimese tegevus on igas mõttes töö tegemine, siis tuleb seda maksustada nagu maksustatakse palgatööd, aga mitte nagu maksustatakse ettevõtlustulu.

Dividendid ei asenda palka

Kohus leidis, et Rosin maksis endale teadlikult väiksemat töötasu, sest raha firmast dividendidena väljavõtmine on soodsam. "Ettevõtte kohustus tasuda seal töötavatele osanikele reaalset töötasu, panustades seeläbi õiglasel määral riigi sotsiaalvaldkonda, ei pärsi põhiseadusvastaselt ettevõtjate õigust investeerida kasumit või maksta välja dividende," teatas kohus.

Samas otsustas kohus siiski, et maksuotsus tuleb tühistada ja Rosin sai tagasi ka kohtukulud. Nimelt leidis ringkonnakohus, et maksuamet peab välja andma juhendi, mis õpetab ettevõtjatele, kuidas eristada dividendi ja töötasu nii, et ettevõtja saaks oma maksud ausalt ära makstud nii, et ta samas liiga palju riigile ei maksaks.

Maksuamet tegigi juhendi valmis. Juhendis on kirjas, et dividende makstakse lihtsalt osaluse eest firmas, töötasu on see, kui tulu teenimiseks tuleb end aktiivselt liigutada. Sisuliselt on dividend see, kui õige puu all magavale inimesele banaan ise suhu kukub. Kui banaani saamiseks tuleb ise aktiivselt puu otsas ronida, on see töö ja selle eest tuleb maksta töötasu kõigi maksudega.

Samuti oli juhendis õpetus puhuks, kui sisuline palgatöö vormistatakse ettevõtluseks, et vähem makse maksta. Maksuamet leidis, et kui mingi tegevus näeb igas mõttes välja nagu töö, siis tuleb seda ka maksustada nagu tööd.

Neli kohtuasja

Praeguseks on kohtus neli kohtuasja, milles vaieldakse selle üle, kas maksuamet on oma juhendi järgi õigesti nõudnud OÜtajatelt tööjõumakse sisse.

Maksuamet ootab praegu, mida kohtud neis kohtuasjades otsustavad ja ei ole seetõttu aktiivselt OÜtamisega tegelenud. See ei tähenda aga, et kõik skeemitajad oleksid pääsenud. Kui kohtulahenditest selgub vajadus muuta näiteks seaduseid, kerkib see kohe päevakorda. Kui kohtud annavad õiguse maksuametile, on neil peatselt käed tööd täis, sest OÜtamine vohab hoogsalt.