Aprillis, kui Tallinnas käivitati uus koolikatsete süsteem, algas aga kannatuste rada, mille valusaid tagajärgi tunneb Laanemaa pere oma hingel siiani. Kõigepealt ei õnnestunud väikesel lapsel saada katsetega kodukooli 48 väljavalitu hulka, kes sõeluti välja üle 200 kandidaadi hulgast. Laanemaa tütar ei kogunud piisavalt punkte ja ei aidanud teda seegi, et vend juba samas koolis käis, kirjutab Õhtuleht.

Järgnes nädalaid kestnud teadmatus, mis päädis küll eilse uudisega lisaklassi avamisest ja tütre vastuvõetute nimekirjast leidmisega, kuid löödud hingehaavad ei parane niipea.

"Inimesed olid ju arvestanud, et nende lapsed saavad kodukooli," selgitab Mari-Liis Laanemaa. "Kui kuskil on sellised väikesed toredad kogukonnad nagu Nõmmel, võib-olla ka Meriväljal, Kalamajas, siis katsetepõhine kooliminek lööb sassi laste vahel tekkinud ühtekuuluvustunde ja sõprussidemed."

Mari-Liisil on tunne, et uue süsteemi on keegi välja mõelnud vaid selleks, et ühiskonda lõhestada ja tekitada pingeid: "Räägitakse ainult hariduse tasemest, aga lapsele on sama tähtis keskkond ja sõbrad, kellega ta pärast kooli läbi käib."