“Kättesaadavuse probleem eksisteerib esmatasandil põhiliselt väljaspool tööaega, sest täna pole riik kuidagi korraldanud tööajavälist vastuvõttu. Perearstikeskus on lahti kaheksa tundi ja tööajaväliselt on abi korraldatud läbi EMO osakondade,” rääkis Anneli Talvik portaalile Med24.

Perearsti sõnul on kahjuks palju kodanikke, kes otsustavad tööajal perearstile mitte pöörduda. “Uuringud kinnitavad, et just need kodanikud, kes kuritarvitavad EMO ressurssi, pöördudes köhade-nohudega, on probleemiks. Seega pole asi mitte perearstiabi kättesaadavuses üldiselt, vaid mõnede inimeste soovis pöörduda just EMOsse, mitte oma perearstile.”

Haigla ei saada  kedagi tagasi ja kes kord EMO-sse pöördudes sealt perearstiabi on saanud, see ka sinna mugavusest pöörduma jääb.

Talviku sõnul näitavad uuringud, et suurendades perearstide vastuvõtuaegu õhtuti ja laupäeval, ei pöördu vastuvõttudele mitte haigemad inimesed, kes tõesti arstiabi vajaksid, vaid need, kelle jaoks õhtune vastuvõtt on mugavusteenus. “Haigekassa ostab praegu perearstiabi 8h ja kui perearst õhtul pikemalt töötaks, peaks ta järgmisel päeval saama vastavalt vabu tunde ja perearstikeskus oleks näiteks hommikul suletud. Siiani pole ressurssi leitud, arste lihtsalt on liiga vähe, et katta perearstikeskustes ka õhtuseid valveid.”

Ka leiab perearst, et koduvisiidid on tore teenus, aga ainult ülirikkas riigis — Euroopas on neist aina enam loobutud, sest arst saab oma keskuses sama aja jooksul võtta vastu ühe asemel vähemalt 3 haiget. “Lisaks ei saa koduvisiidil paljaste käte ja kuuldetoruga eriti midagi diagnoosida. 100 aastat tagasi polnud vahet, kas arst tuli koju või ei — diagnoos tehti kuulates-koputades. Arstiabi on vahepeal ju arenenud ja tänapäevane diagnoos kinnitatakse laboris või röntgenis uuringutega. Koduvisiidil seda võimalust pole,” selgitas ta.