Lahkumise laine lükkas liikuma veerand sajandit arstina töötanud Laima Paartalu Viru-Nigulast.

"Ise tõesti mõtlen vahetevahel, et olen reetur, hakkasin viimaks ka enese, mitte ainult oma patsientide peale mõtlema," ütleb Paartalu intervjuus
.

Mitu viimast aastat on tunne, et enam ei jõua, ütleb Paartalu. "Näiteks olid mul terviseprobleemid. Operatsiooni järel sain vaid nädala vabu päevi, kuigi järelravi käis. Käisin maakonnast küsimas, et saaks kedagi mu asemele, ei leitud. Siis läks mul süda haledaks, muudkui rabelesin, ise veel toibumata. Asendamine  ei lähe tegelikult kellelegi korda, perearst on ju vormistatud ettevõtjana, peab ise hakkama saama. Abikaasa nägi mind tihti vaid magades.

Paartalu sõnul ennustati perearstisüsteemi lagunemist ammu, kuid nüüd on see alanud. "Maakonnas oli viis arsti, kes töötasid paralleelselt Soomes ja Eestis. Osa neist on teinud oma valiku Eesti kahjuks. Üle Eesti on tulemusteta lõppenud mitmeid perearstikonkursse,” 

Paartalu ei plaaninud minekut Soome ette. “Tegin lihtsalt otsuse lõpetada. Hiljem hakkasime kodus meenutama, et mind on Soome kutsutud kümme aastat. Näidatud isegi võimalikku kabinetti, aga olen ikka patriotismitundest ära öelnud, aga nüüd ütlesin jah. Ma ei usu senini, et mu töökoormus Soomes saab olema nii väikene, ja see on täiskoormus! Mul on vastuvõttu neli tundi päevas, mille jooksul teenindan kaheksa kuni kaksteist inimest. Ülejäänud aja tegelen uuringutega, valmistan ette järgmise päeva tööd.”

Paartalu ütleb, et Soome ei minda enam suurt raha taga ajama. “Rahahimulised on ammu läinud, nüüd minnakse, sest siin enam ei jaksata. Kõige hullem: tunneli lõpus ei paista mingit valgust.”