Pimedal Nõukogude Liidu ajal oli alkoholimüük Tallinnas öisel ajal keelatud, kirjutab Postimehes Tallinna Kesklinna linnaosa reformierakondlasest vanem Keit Pentus. “Kas alkoholi tarbiti oluliselt vähem? Kahtlen.”

“Aastal 2004 arutame me taas, kas öine alkohoolsete jookide müügi keeld Tallinnas vähendab joojate hulka. Mina ei ole keelamise-usku ja ma arvan, et formaalne keelamine on lihtsalt üks enesepettuse ja pea liiva alla peitmise viise,” kirjutab Pentus.

Massilistes kogustes alkoholi tarbimine Eestis tõsine probleem, eriti hirmsad on laste ja noorte alkoholitarbimist kajastavad arvud. “See, et kolmandik pealinna kaheksandate klasside õpilastest on olnud purjus ja et 54 protsenti pealinna 15–16-aastastest poistest on alkoholi pruukimise tõttu probleemsed, on masendav,” nendib Pentus.

Aga kas sellepärast, et alkoholi öösel müüakse, küsib Pentus. “Viimase kaheksa aastaga on kahekordistunud ka ülekaaluliste pealinna laste arv. Ometi ei tule kellelgi pähe, et selle põhjuseks võiks olla öine toidukaupade müük. Või tuleks ehk seegi keelata?”

“Pean mõistlikuks, et alkoholi kättesaadavust lastele piirataks,” toonitab Pentus. “Näiteks seeläbi, et laste-, noorte- ja haridusasutuste vahetus läheduses ei oleks viinapoe pidamine lubatud ja oleks tagatud palju rangem kontroll selle üle, kas laps saab poest pudeli õlut või teismeline pudeli viina.”

“Pean vajalikuks ka seda, kui lastel võimaldataks praegusest rohkem vaba aega veeta trennides, sportides või huvitegevusega tegeledes. Sest koolilastega rääkides ei ole peamiseks alkoholitarbimise põhjuseks sugugi mitte see, et poodides öösel veini ja õlut müüakse, vaid see, et igav on ja midagi pole teha,” nendib Pentus.