„Me hindame kõrgelt USA solidaarsust oma liitlastega,“ rõhutas välisminister ning lisas, et Eesti jaoks on USA jätkuv kohalolu ja nähtavus Balti regioonis võtmetähtsusega julgeolekugarantii, teatas välisministeerium.

„Eesti jätkab koostööd USA võimudega, et luua Ämarisse õhujõudude treeningkeskus, mis avab uusi võimalusi õppusteks ning regiooni õhuvägede täiustamiseks,“ kinnitas minister. Ettepaneku luua Eestisse treeningkeskus tegi president Obama septembris toimunud visiidi ajal.

NATO raames tehtava koostöö osas rõhutas välisminister Walesis vastu võetud alliansi valmisoleku tegevuskava (RAP) olulisust kogu regiooni jaoks. “Peame edasi liikuma plaani täiel määral rakendamisega,” ütles Pentus-Rosimannus.

Kahepoolsed suhted Eesti ja USA vahel on välisministri sõnul väga head, mida kinnitavad ka viimase aja vastastikused kõrgetasemelised visiidid. „President Obama visiit Eestisse selle aasta septembris on märk suurepärasest koostööst kahe riigi vahel. Tema tugev sõnum USA kohalolekust ja toetusest on oluline mitte ainult Eestile, vaid kogu regioonile,“ lisas Pentus-Rosimannus.

Küberjulgeolekust kõneldes tõdes välisminister Pentus-Rosimannus, et Eesti ja USA koostöö selles vallas on väga tihe. Tema sõnul on eelmisel aastal allkirjastatud Eesti ja USA ühisavaldus küberkoostöö kohta hea alus, et paremini koordineerida kahepoolset tegevust internetivabaduse, e-riigi ja küberjulgeoleku alal. „Käesoleva aasta oktoobris toimunud Põhja-Balti ja USA kõrgetasemeline küberkohtumine andis samuti hea võimaluse dialoogi edendamiseks ja kogemuste jagamiseks,“ lisas välisminister.

Lisaks tihedale kaitse- ja küberkoostööle toimivad välisministri sõnul hästi ka ühised arengukoostööprojektid. „Eesti soovib koostöös USAga jätkata Idapartnerluse riikidele ning demokraatia edendamisele suunatud projekte,“ märkis välisminister. Kaubandussuhetes on USA osatähtsus aasta-aastalt kasvanud ning USA on välisministri sõnul Eesti jaoks suuruselt kaheksas eksporditurg.

Pentus-Rosimannus ja Kerry arutasid ka olukorda Ukrainas ning rääkisid suhetest Venemaaga.