Ta rõhutas, et kuna agressiivse Venemaa käitumisest tingitud julgeolekuolukorra muutused on pikaajalised, peavad ka liitlaste vastusammud olema püsiva iseloomuga. Samuti kinnitas välisminister, et Eesti tagab vastuvõtva riigina liitlaste kohaloluks parima võimaliku toe.

"Eesti hindab liitlaste suurenenud ja nähtavat kohalolekut kõrgelt ja me teeme ka omalt poolt maksimumi, et olla valmis ohtudega toime tulemiseks. Näiteks toimus Eestis hiljuti läbi aegade suurim õppus Siil, millest võttis osa üks protsent Eesti rahvastikust, rääkis Eesti välisminister.

Blinken tõi kohtumisel Eestit eeskujuks NATO liitlasriikidele kaitsekulutuste hoidmisel nõutud kahe protsendi tasemel SKTst.

Pentus-Rosimannus kinnitas Eesti avalikkuse toetust USA kohalolekule ning rõhutas pikaajalise ja pideva rotatsiooni sisseseadmise vajalikkust Balti riikides. ”Oleme tänulikud USA kiire reageerimise eest muutunud julgeolekuolukorrale. Liitlaste nähtav kohalolu õhus, vees ja maal on aidanud oluliselt suurendada Eesti inimeste turvatunnet,” sõnas välisminister.

Ukrainas toimuvatest arengutest rääkides olid Pentus-Rosimannus ja Blinken ühel nõul, et Venemaale kehtestatud sanktsioonidega tuleb jätkata, kuni Minski lepped on täidetud ning Ukraina saanud taastada kontrolli oma idapiiri üle. "Praegused arengud Ida-Ukrainas kahjuks näitavad, et vaherahu rikkumised on muutumas pidevaks," ütles Pentus-Rosimannus. "Peame olema valmis eskalatsiooni korral majandussanktsioone täiendama."

Energiateemadel peatudes tõi Pentus-Rosimannus välja energiaallikate mitmekesistamise olulisuse, millele meie regioonis aitaks vajaliku taristu tekkimise järel kaasa ka vedelgaasi võimalik import USAst. Samuti rõhutas Eesti välisminister Euroopa Liidu-USA vabakaubandusleppe (TTIP) läbirääkimiste kiire edasiliikumise vajadust. "Tegu on strateegiliselt olulise lepinguga, mis oleks majandussuhete hōlbustamise kõrval ka väga selge laiema poliitilise tähendusega," sõnas Pentus-Rosimannus.

Pentus-Rosimannus rääkis kohtumisel ka Eston Kohveri praeguseks üheksa kuud kestnud ebaseaduslikust kinnipidamisest Venemaa poolt.