Eesti ja Rootsi välisminister arutasid Euroopa pagulaskriisi leevendamist. Pentus-Rosimannuse sõnul on kriisi lahendamisel Eesti jaoks oluline liikmesriikide solidaarne tegevus ja vägivalla eest põgenevate inimeste vastu võtmisel neile ühiskonda sisse elamist aitava võimalikult kiire töö leidmine.

„Oleme Eestis näinud, kuidas meie piirkonna julgeolekuolukorra halvenemisel on meist geograafiliselt kaugel asuvad riigid meile appi tulnud. Ka neil oleks olnud ilmselt võimalik öelda, et kodus muresid küll ja vaadake ise, kuidas seal idapiiril hakkama saate. Seda ei tehtud, sest solidaarsus pole tühi sõnakõlks vaid üks olulisemaid Euroopa väärtusi,“ rääkis Pentus-Rosimannus. „Nüüd oleme omalt poolt valmis Euroopa ühe teravama kriisi lahendamises osalema nii, kuidas see meile jõukohane on,“ lisas ta.

Vajalik on jõuda ka rändekriisi põhjustavate probleemide juurteni ning leida nendele jätkusuutlik lahendus,“ sõnas välisminister ning tõi esile ELi ja ÜRO koostöö olulisust Liibüa ühtsusvalitsuse loomisel.

Kreeka valitsuse otsus toetusprogrammi tingimustest taganeda on välisminister Pentus-Rosimannuse sõnul vastutustundetu oma partnerite, kuid eelkõige Kreeka rahva suhtes. „Kreeka valitsusel on oluline mõista olukorra tõsidust ning vajadust kiireteks reformideks. Referendum ei saa asendada reforme,“ rõhutas välisminister Pentus-Rosimannus.

Eesti ja Rootsi on välisminister Pentus-Rosimannuse sõnul nii Läänemere regioonis kui ka Euroopa Liidus lähedased partnerid, kellel on sarnased seisukohad peamistes välispoliitilistes küsimustes ning väga tihe majandussuhtlus. „Rootsi on meile üks olulisemaid välisinvestoreid ja kaubanduspartnereid. Igapäevase ettevõtlustegevuse kaudu on meie majandused tihedalt põimunud,“ lausus välisminister.

Välisminister Pentus-Rosimannus tõi esile ka Eesti ja Rootsi head koostööd arengukoostöö alal.

Pentus-Rosimannus ja Wallström rääkisid veel olukorrast Ukrainas, julgeolekuküsimustest, EL idapartnerlusest, regionaalsest koostööst, Arktika Nõukoguga seonduvast ja Euroopa Liidu tulevikust.

Välisminister kohtub täna Stockholmis ka kohalike eestlastega.