Keskerakondlane Arvo Sarapuu luges täna riigikogus ette ministeeriumi vastuse inimese kirjale, kes küsis, miks pensioni kojukanne maksab 60 krooni samal ajal, kui kirja toob postiljon koju kuue krooni eest, kirjutab EPL Online.

"Selle summa juures on palju tegureid. Üks on sularahakäitlus, millel on karmid reeglid ja mille tõttu teenus ilmselt ka nii kallis on," seisis asutuse selgituses.

Maripuu selgitas, et nii kõrge hinna on määranud Eesti Post. „See summa 60 krooni on saavutatud läbirääkimistega Eesti Postiga, mis hinnaga nad on olnud nõus teenust pakkuma,“ rääkis minister.

Eesti Posti pressiesindaja Inge Suder ütles Päevaleht Online´ile, et 60 krooni tuleneb sotsiaalministeeriumi analüüsist inimeste arvu suhtes, tööjõu kulust, sularaha väljamaksmise korrast ja kandest.

Eesti Posti juhatuse esimees Ahti Kallaste on sügisel Eesti Päevalehe arvamusartiklis öelnud, et 2008. aastaks oli pensioni väljamaksmise hinnaks arvestatud postkontori letis 19,7 krooni ja kojutoimetamise puhul 23,3 krooni, mis on natuke alla teenuse tegeliku omahinna.

Küsimusele, miks see summa nelja kuu jooksul peaaegu 40 krooni võrra tõusnud on, vastas Suder, et ajad on edasi läinud ning lisaks sõltub hind ka inimeste arvust. „On suur vahe, kas kogus on 20 000 või 100 000."

Esialgse prognoosi kohaselt tulebki pensioni edaspidi koju viia umbes 20 000 inimesele.