Statistikaameti juhtivstatistik Marve Randlepp kirjutas statistikablogis, et tänavu 1. jaanuari seisuga oli ligi 9000 pensionäri rohkem kui aasta tagasi samal ajal.

Kõige rohkem, 74 protsenti, oli vanaduspensionäre, järgnesid töövõimetuspensionärid 22 protsendiga pensionäride üldarvust.

Toitjakaotuspensioni, rahvapensioni ja väljateenitud aastate pensioni saajate osatähtsus oli vastavalt võrdselt kaks ja üks protsenti.

Võrdlus kümne aasta taguse ajaga näitab Randlepa sõnul, et töövõimetuspensionäride osatähtsus on peaaegu kahekordistunud — 2002. aastal oli vanaduspensionäre 81 protsenti ja töövõimetuspensionäre 13 protsenti.

Kuidas tõusis pensionäride osatähtsus 30,2 protsendini?

1970. aastal oli pensionäride osatähtsus rahvastikus ligi viiendik. Randlepp tõi välja neli põhjust. Esiteks demograafilised tegurid, teiseks pensionisüsteemi ümberkorralduse 2000. aastal ja pensioniea tõstmise ning lõpuks majanduskriisi.

"2010. aastate puhul tuleb aga välja tuua, et pensionäride arvu kasvu eest on hoolitsenud eelkõige töövõimetuspensionärid," märkis Randlepp. "Viimase kolme aasta jooksul on vanaduspensionäride arv suurenenud keskmiselt 2000 võrra ja töövõimetuspensionäride arv 7000 võrra aastas."

Randlepp tõdes, et töövõimetuspensionäride arvu hüppelise kasvu taga on mitte niivõrd rahva tervise järsk halvenemine, kuivõrd majanduslikust kitsikusest tingitud vajadus kõik võimalikud sissetulekuallikad ära kasutada.

Pensioniea tõus hoidis veel kiirema pensionäride arvu tõusu ära

Randlepa sõnul on praeguseks vanaduspensionäride arv kolm aastat järjest tõusnud, keskmiselt 0,8 protsenti aastas. "See tähendab, et pensioniea tõus ei suuda enam kompenseerida rahvastiku vananemist," tõdes ta. "Ühtlasi avaldab oma mõju majanduse tsüklilisus: majanduslikult raskem aeg ja kitsam tööturg soodustab ennetähtaegselt vanaduspensionile jäämist."

Kui pensioniiga poleks tõstetud, oleks pensionäride osatähtsuse rahvastikus juba 35 protsendi.

1. jaanuaril 2012 oli Eestis 298 000 vanaduspensionäri. Üle 55-aastaseid naisi ja üle 60-aastaseid mehi oli samal ajal kokku 358 600.