“Vallavalitsuse keskkonnaspetsialist käib iga päev siitkaudu tööle, aga ei võinud seda varem öelda,” ütles aastaid metsavahina töötanud Roosileht ajalahele Lääne Elu.

Ta jõudis sauna seinad püsti lüüa, siis tuldi talle ütlema, et ehitada ei tohi. Roosileht väitis, et käis Nõva vallavalitsuses küsimas, kui kaugele jõest võib hoone ehitada. Nõva vallavalitsuse keskkonnaspetsialist Eino Aru olevat talle vastanud, et ehituskeeluala on jõekaldal 25 meetrit. Hiljem selgus, et Veskijõe keelutsoon on poole laiem.

Siiski ehitas Roosileht sauna igaks juhuks 35 meetri kaugusele jõest. Selle aasta jaanipäevaks lubas ta sõbrad vihtlema kutsuda. Roosilehe ilusad plaanid aga ei teostunud, sest mõned nädalad enne saunaõhtut tulid keskkonnainspektorid ja käskisid sauna teisaldada või lammutada.

Läänemaa keskkonnainspektsiooni juhtivinspektor Dora Kukk tuvastas, et sauna ehitamisega on rikutud ranna- ja kaldakaitseseadust.

Roosilehele on protokoll koostatud, trahv määratakse talle 30. juulil. “Trahv tuleb võimalikult väike, sest mees on natuke valla hammasrataste vahele jäänud,” ütles Kukk. “Arvestame, et ta on pensionär. Seaduse ees pole aga vabandust.”

Kuigi Roosileht süüdistab vallaametnikke, ei kavatse ta soovitustest hoolimata asja kohtusse anda. “Juba minu vanaisa ütles, et vaesel mehel pole kohtusse asja, sest jääb kaotajaks ja takkapihta tuleb kohtukulu maksta,” ütles ta.

Kartes, et keegi teine tuleb oma kätega ehitatud sauna lammutama, otsustas Roosileht sauna ise 15 meetrit kaugemale lohistada. Palkseinaga ühendatud sauna eeskoja sõrestiku on Roosileht juba minema lohistanud. “Kelk alla ja traktoriga tõmbasin ära,” ütles ta.

Keskkonnaministri loal võiks saun omale kohale jääda. Selleks saab nõusolekut taotleda vaid kohalik omavalitsus. Ent Nõva vallavolikogu on võtnud vastu vankumatu otsuse, et nende vallas ranna- ja kaldakaitseseadust ei rikuta ja nemad ministri poole ei pöördu.

Aru sõnul ei saa kellelegi erandit teha, sest siis nõuavad pärast kõik, et neile ka keelutsooni ehitusluba antaks.

Samal Läänemaal asuv Ridala vald pöördus keskkonnaministri poole, et päästa Topul ehituskeelutsooni suvemaja ehitanud riigikogu liikme Jaanus Rahumäe maja.