Petitsiooni algatajad ei nõustu süstlavahetuspunkti kolimisega Paldiski maanteele ei ajutiselt ega püsivalt, teatas petitsiooni algataja ja kogukonna kõneisik Lars-Erik Hion.

“Me ei kahtle süstlavahetusteenuse või metadoonravi vajalikkuses, kuid Erika tänava kogemus näitab väga selgelt, et süstlavahetuspunkti rajamine keset elurajooni ei ole toimiv lahendus,“ selgitab Pelgulinna kogukonna eestkõneleja Marko Vaik.

Pelgulinna elanike hinnangul on vaja otsida lahendusi, kus ja kuidas abistada narkomaane viisil, et see ei mõjutaks olulisel määral inimeste turvalisust ja kodurahu.

„Iga Tallinna laps väärib turvalist elukeskkonda ja kooliteed. Me soovime näha loosungite asemel läbimõeldud lahendusi,” sõnab Marko Vaik.

Tulenevalt hinnangust, et linnaosavalitsuse kolimisotsus ei olnud mõistlikult argumenteeritud, esitas kohalik kogukond eelmisel nädalal kaebuse Tallinna halduskohtule, kes esmase õiguskaitse korras kolimiskorralduse külmutas.

Petitsiooni üks algataja, Lars-Erik Hion kinnitas, et nüüdseks ollakse veendunud, et süstlavahetuse- ja metadoonravi teenust on võimalik korraldada viisil, kus riskid ja mõju elanikkonnale on oluliselt väiksemad.

“Vesteldes seotud osapooltega väljaspool linnaosavalitsust, oleme saanud selguse, et neid teenuseid on võimalik praegusega võrreldes korraldada oluliselt väiksemate riskide ja mõjuga ümbruskaudsetele elanikele,” lausus Hion. “Vastavaid ettepanekuid on välja toonud nii politsei, tervise arengu instituut kui sotsiaalministeerium. Asukoht on lahenduse juures vaid üks komponent, kuid millegipärast on linnaosavalitsus keskendunud vaid sellele.”

Ristiku põiktänava elanik Hedy Kohv lisas, et nii Pelgulinna kui kogu Tallinna elanike jaoks on oluline, et Põhja-Tallinna linnaosavalitsus teeks tulemuslikku koostööd kõigi vajalike osapooltega.

“Aidsi ennetuskeskuse, sotsiaalministeeriumi, tervise arengu instituudi ja kohalike kogukondade kaasamine on hädavajalik, et leida lahendus, kus tasakaal ühiskondliku kasu ja personaalse turvalisuse vahel ei oleks juhuslik,” märkis Kohv. “Kutsume teemaga kaasa mõtlema ja täname südamest kõiki, kes on seda juba teinud, sealhulgas petitsiooniga liitudes.”