„Koha püügikvooti on Eesti kalurite jaoks võimalik suurendada tänu sellele, et kalavarud on heas seisus. Samuti ei saaks kvooti muuta ilma Venemaaga kokku leppimata: kahe riigi vaheline koostöö Peipsi järve osas on pidevalt paranenud. Koos oleme suutnud oluliselt vähendada järvele langevat koormust ning Peipsi seisundi stabiliseerida,“ ütles keskkonnamiister Keit Pentus. Ta lisas, et uue püügikvoodi ära kasutamine tähendab kalurite jaoks võimalust suuremateks sissetulekuteks, teatas keskkonnaministeeriumi pressiesindaja.

Muudatus tehakse tulenevalt Eesti Vabariigi ja Vene Föderatsiooni valitsuste vahelise kalapüügi komisjoni 32. istungi otsusest ning teadlaste soovituste kohaselt. Muudatus on vajalik, et võimaldada Eesti kaluritel pikendada püügihooaega. Käesoleva aasta juunikuu lõpu seisuga oli Eesti praegusest kohakvoodist ära kasutanud juba ligikaudu 60% ja prognooside kohaselt jätkunuks kvoodist vaid septembri alguseni.

Kui 2010. aastal püüdsid Eesti kalurid Peipsi, Lämmi- ja Pihkva järvest 1205 tonni ahvenat, 507 tonni koha, 46 tonni haugi ja 434 tonni latikat, siis vastavalt riikidevahelisele kokkuleppele on sellel aastal Eesti kaluritel lubatud püüda 1744 tonni ahvenat, 700 tonni koha, 110 tonni haugi ning 600 tonni latikat.