Eesti põllumajandusülikooli zooloogia ja botaanika instituudi vanemteadur ning Peipsi elustiku seire vastutav isik Külli Kangur ütles BNS-ile, et sinivetikad on kogu järve läänekalda ulatuses. “Vesi kalda ääres on nähtavalt paks,” ütles ta.

Kangur ütles, et mullu võetud vetikaproov näitas, et Peipsis oli väga suur vetikamürkide kontsentratsioon. Kui joogivees on lubatud üks milligramm liitri vee kohta, siis järves oli kuni 85 milligrammi vetikamürke liitris vees.

Kangur ütles, et tänavu algas vetikate õitsemine ligi poolteist kuud hiljem kui mullu, ning ennustas järve olukorra veel tõsisemaks minekut.

Soe veetemperatuur ei ohusta Kanguri sõnul kalu nii nagu Võrtsjärves, kus kalad sooja tõttu hukkuvad. Võrtsjärves on veetemperatuur 27 kraadi ning Peipsis 24 kraadi. “Peipsi järv on suurem ja sügavam ning kaladele mingit ohtu märgata pole,” ütles Kangur.

Mullu suvel hukkusid kalad hulgaliselt ka Peipsi järves. Selle tingisid hapnikupuudus ja väga soe vesi, väga kõrge kaladele hukutavalt mõjuv happesuse tase ning kõrge ammooniumitase.