"Keskendume piirkondadele, kus toimus püügihooajal aktiivne võrgupüük," ütles keskkonnainspektsiooni Ida regiooni peainspektor-nõunik Ivo Kask. "Varasemate aastate kogemused näitavad, et enim vanu nakkevõrke leitakse just sellistelt aladelt, kus püügisurve on kõige suurem."

Koristustalgutel osaleb kokku üheksa paatkonda. Lisaks keskkonnainspektsioonile löövad ettevõtmises kaasa ka kutselised kalurid nelja paatkonnaga. Osa paatkondadest hakkab võrke otsima, osa leitud võrke välja tragima.

Peipsi järvel on taolisi puhastusaktsioone korraldatud juba viis korda. Viie varasema aktsiooni tulemusena on Peipsi järvest eemaldatud kokku hinnanguliselt üle 160 km vanu nakkevõrke.

Vanade püüniste väljatragimine ei kuulu inspektsiooni põhikohustuste hulka, kuid selline ettevõtmine on kalavarude kaitseks oluline. Igal aastal jääb järve hulgaliselt ebaseaduslikult püügile seatud või tuule ja jääga püügikohast eemale liikunud nakkevõrke, mis risustavad järve, segavad kalureid kalapüügil ning ohustavad ka kalavarusid. Võrkudesse jäänud kala roiskub ning vajub koos võrguga põhja, aja jooksul tõuseb saagist vabanenud püünis uuesti pinnale ning jätkab püüki.

Eelmisel nädalal toimusid kahepäevased koristustalgud Lämmijärvel, kus tragiti välja 138 nakkevõrku.

Ettevõtmist rahastab keskkonnainvesteeringute keskus.