Homse emakeelepäeva puhul korraldas Vikerraadio kaheksandat aastat e-etteütluse võistluse, mis tänavu toimus viies kategoorias. Lisaks õpilaste, täiskasvanute, filoloogide ja muu emakeelega inimeste kategooriale arvestati eraldi ka välismaal elavate eestlaste tulemusi, teatas ERR.

Kõige kiiremini ja korrektsemalt kirjutasid etteütluse Hardi Haljas (üldvõitja, täiskasvanute kategooria), Anu Petermann (filoloogide kategooria), Jorgen Juurik Tartu Jaan Poska gümnaasiumist, Dirk Müller (muu emakeelega) ja Anna-Liisa Kurve (välismaal elavad eestlased). Vikerraadio toimetusse jõudis 4225 etteütlust.

Etteütlusi kontrollinud Peeter Pälli sõnul tundub raskusaste optimaalne. "Oli täiesti veatuid tekste, aga mitte liiga palju. Põhilised eksimused olid sõnaga "emakeelepäevaeelsel", mis reegli järgi tuleb kirjutada kokku. Paraku tegid paljud ka hooletusvigu, eksides üksikute tähtedega, näiteks "e-residendid" kirjutati "e-reisidendid". Tsitaatsõnade kirjapilt oli ka sageli valesti, palju kirjutati sõna "dolce'de" valesti "dolche", samuti puudus ülakoma," selgitas Päll.

Sel aastal saadeti Vikerraadiole viis sajaprotsendiliselt korrektset etteütlust. Peaauhind on tahvelarvuti, parimad saavad ka raamatupoe kinkekaardid.

Teksti koostasid:

Peeter Päll, Eesti Keele Instituudi peakeelekorraldaja
Maris Jõks, Postimehe keeletoimetaja-korrektor
Edward Kess, Tallinna Lilleküla gümnaasiumi eesti keele ja kirjanduse vanemõpetaja, Eesti Emakeeleõpetajate Seltsi liige
Maire Raadik, Eesti Keele Instituudi vanemkeelekorraldaja (nõuandjana)

Etteütluse õiget kirjapilti näeb siit: http://etteytlus.err.ee/tulemused/