Eile ilmsiks tulnud Tallinna perearstikeskuse juhtumist, kus patsiendilt küsiti viisiiditasu, kõneldes märkis Peeter Mardna, et visiiditasu kehtestamisest on Eesti tervishoius juttu olnud juba viimased kümme aastat, ent poliitilisi otsuseid selles osas teha pole julgetud, vahendab portaal mu.ee.

Ehkki haigekassal on võimalik ebaseaduslikult visiiditasu küsimise eest raviteenuse osutajat trahvida, ei näe kogenud arst sellel suuremat mõtet: “Kui perearstikeskuse lepingu maht on üks miljon eurot aastas ja talle määratav trahv on näiteks 300 eurot, siis see ei mõju.” Ta lisas, et haigekassal oleks seejuures võimalus süsteemi sobivamaks kohendada.

“Tasuta teenusel ei ole väärtust,” märkis Mardna, “ja perearsti teenus on inimeste jaoks täiesti tasuta.” Ükskõik, kuhu arsti juurde pöördumisel, võiks tema hinnangul olla sümboolne visiiditasu. See korrastab süsteemi.” Kui keskmiselt käib Eesti kodanik arsti juures 4-4,5 korda aastas, ja maksaks igal korral visiiditasuks 3,2 eurot (50 krooni), siis koguneks aasta peaks ligi 12,8 eurot (200 krooni). Kui inimene käib arsti juures põhjendatult, siis pole see summa Mardna hinnangul liiga suur.