Riigikogu asedirektor Janek Laidvee selgitas Delfile, et riigikogu liikme volitused lõpevad tema surmaga ja asendusliige määratakse riigikogusse valituks osutunud liikmega samast ringkonnast.

„Asendusliikme määramise aluseks saab olla ametlik surmatunnistus,“ ütles Laidvee, kelle sõnul sõltub dokumendi saamine praegu Hiina ametivõimudest. „Kui me saame Hiinast ametliku tõendi, siis määratakse asendusliikmeks Mart Meri.“

Laidvee selgitas, et Mart Meri registreeritakse riigikogu asendusliikmeks automaatselt, kuid tal on endal võimalik asendusliikme staatusest loobuda, misjärel määratakse uus asendusliige.

Mart Meri kandideeris riigikogu valimistel Sotisaaldemokraatliku erakonna nimekirjas Tallinnas Nõmmel ja Mustamäel ning kogus 1833 valija häält. Selle tulemusega jäi ta ringkonna esinumbri Peeter Kritzbergi järel teiseks. Kritzberg kogus 3144 häält.

Mart Meri on alates 1. septembrist 2007 Eesti Instituudi tegevjuht. 1999. aastal astus ta Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda ja oli IX riigikogu liige 1999–2003 ning oli X Riigikogu liige 2006. aastast.