MBDA teatas täna, et tegemist on esimese tankitõrjerelvaga, mis pannakse mehitamata maismaasõidukile (UGV).

MBDA ja Milrem Roboticsi ühisprojektis pannakse Milremi robotile MBDA IMPACT (Integrated MMP Precision Attack Combat Turret) ehk MMP raketi laskmise alus. Süsteem on kaugeltjuhitav, et vähendada inimeste riski lahinguväljal.

Milrem Roboticsi sõjaline nõustaja Alar Laneman ütles, et linnalahingus on suureks mureks sõdurite soojusjälje varjamine vaenlase andurite eest. Ühisprojekti eesmärgiks ongi luua madala soojusjäljega süsteem, mis aitab hoida sõdurid ohutus kohas.

MBDA sõjaline nõustaja Francis Bordachar ütles, et juba Prantsuse relvajõudude relvastusse kuuluv MMP on maailmas ainus viienda põlvkonna tankitõrjerelv. Seda saab kasutada nii enne laskmist sihtmärgi lukustades kui ka peale väljalasku sihtmägi lukustades. Viimane on väga kasulik, kui on soov lasta näiteks nurga taha varjunud soomustehnikat.

MMP laskekaugus on üle nelja kilomeetri, hiljuti saavutati laskekaugus viis kilomeetrit. See tähendab, et tanke on võimalik tabada siis, kui tankid ise ei ole veel oma laskekaugusele jõudnud.

Eesti kaitsevägi on kogu aeg tankitõrjet tähtsustanud ja ostnud järjest paremaid tankitõrjerelvasid. Nüüd on kavas panna meie praegu parimast Javelin tankitõrjesüsteemist paremate tehniliste omadustega ja suurema laskekaugusega tankitõrjerelv Eestis toodetud maismaaroboti peale. See viitab võimalusele, et Milremi robotile pandud MMP ostmise teade Eesti kaitseväele ei pruugi olla kaugel.

Eesti suhtes MBDA-ga on väga head. Täna teatati, et Eesti ostab neilt veel õhutõrjerakette Mistral. Prantslased omakorda tahavad Milrem Roboticsi THeMIS-eid oma maaväele osta. THeMIS-ele pandud MMP ostmine on selle kõige järel igati loogiline samm.