Kui muuseum soovib Leninit ka pärast aasta möödumist eksponeerida, tuleb linnavalitsusest taotleda uus luba, ütles BNS-ile Pärnu linnavalitsuse pressiesindaja.

Pärnu uue kunsti muuseum avas Esplanaadi tänaval peata Lenini kuju 1999. aasta lõpus. Aastaid Tallinnas EKP keskkomitee ees seisnud kujul puudub üks käsi ja pea, mis on ära varastatud. Lenini sees on prožektor, mis heidab kuju peaaugust taeva poole valguskiire.

Peata Lenini monumendi avamise initsiaator oli Pärnu uue kunsti muuseumi juhataja Mark Soosaar. Tema sõnul sümboliseerib peata Lenini kuju hüvastijättu 20. sajandiga.

“Need, kes sinna varem lilli viisid, võivad neid nüüd siia tuua. Aga arvestada tuleb, et pead enam pole,” ütles Soosaar kuju avamisel.

Taiesel on Soosaare sõnul kolm autorit. “Esimene on üks väga tuntud vene kunstnik, kes elab kusagil Siberis (ausamba serval on skulptorina nimetatud N. V. Tomski), teine autor on nimetu varas, kes millalgi viimase kümne aasta jooksul röövis ära kuju pea ja käe, mis juhatas teed helgesse tulevikku. Kolmas autor olen siis mina, kuna panin kuju uuesti püsti,” selgitas Soosaar.