Juba mitu aastat arutatud samasooliste partnerlussuhte seadustamine on viimaks käima lükatud, kuid justiitsminister Kristen Michal rõhutab, et abielu mõiste ja tähendus sellest ei muutu. Seadus on plaanis koostada sooneutraalsena, mis tähendab, et see kohalduks nii eri- kui samasoolistele paaridele, vahendab ERR Uudised "Aktuaalse kaamera" nädalasaadet.

Kuid just oma kooselu seadusliku registreerimise võimalust on Eesti geiühingud juba aastaid taotlenud ja selle nimel ühiskonnas väga palju lobitööd teinud. Eelkõige soovivad samasoolised paarid saada kooseluseadusega lapsendamisõigust.

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku hinnangul oleks kooseluseadus poolik lahendus, mis ei suuda leevendada kõiki ühiskonna probleeme antud valdkonnas, ja lõpptulemusena vähendab inimeste huvi seadusliku abielu vastu veelgi.

"Selline seadus võib olla küll väikeseks tagaukseks selle eesmärgi poole, mida ilmselt ühiskonna enamik täna veel aktsepteerida ei taha ja kaasa arvatud ka kirikud. Seega arvan, et siin peab väga tõsiselt mõtlema, et kas kõiki suhteid kaasa arvatud mitte ainult homoseksuaalseid, vaid ka mitmeid teisi polügaamseid suhteid peab ja on kohustatud ühiskond reguleerima," lausus peapiiskop Andres Põder.

Arvestades praegust suurt seadustatama kooselude arvu, ei usu piiskop Põder, et kooseluseaduse jõustumisel asuksid vabaabielus olevad paarid innukalt registreeruma.