Kas te olete kuulunud kommunistlikusse parteisse?

Ei ole. Olin kaks aastat partei liikmekandidaat ja pärast seda taandasin ennast ise.

Kas te olete olnud või olete KGB agent või teinud mingilgi viisil koostööd Nõukogude Liidu või Venemaa luureorganitega või muude jõustruktuuridega?

Ei ole olnud ja pole iial ka mingil viisil koostööd teinud.

Mida te üldse teate maaelust ja ettevõtlusest maal? Kuidas olete ise sellega kokku puutunud?

Kuigi ise olen sündinud Tartus, elab enamik minu sugulasi maakohtades üle kogu Eesti — Põlvamaal, Võrumaal, Jõgevamaal, Viljandimaal, Pärnumaal, Valgamaal ja Ida-Virumaal ning mitmes teises maakonnas — seega peaaegu kõikides maakondades. Ise elan Tallinnast 35 kilomeetrit eemal: see on ka maa, kõigi oma rõõmude ja muredega. Rõõmu pakub ilus loodus ja vaikus. Probleeme on ka: talvel lumi ajamata, meditsiiniasutustest kaugel, kiirabi jõuab kohale suure hilinemisega, post ei jõua tihti õigeaegselt jne. Olen maaeluga väga hästi kursis.

Kas loete ennast hea huumorimeelega inimeseks?

Vägagi.

Kas saate hästi aru, kui Teie üle nalja visatakse?

Loomulikult, kuid vastan samaga. Iial ei solvu.

Kuidas teie äridel masu tingimustes läinud on?

Olen üles töötanud mitu äri ja õigel ajal need maha müünud — restoran Clafira, ööklubi Astoria, riidekaupluste kett Hugo Boss ja Joop, mis olen kõik õigel ajal kasumlikult maha müünud. Oman kahte tegusat firmat.

Kas teie teeksite täna koostööd Edgar Savisaarega?

Oleneb, millist koostööd silmas peate.

Kas usaldate rohkem KaPot või Keskerakonna “tõekomisjoni”?

Elus usaldan ma täielikult ainult oma perekonda ja ligimesi. Riigiasutustesse suhtun lugupidamisega.

Milline on teie seisukoht Euroopas vohava islami pealetungi ning immigrantide mässu suhtes? Kas ja kuidas oleks seda võimalik Eestis ennetada? Kas olete pigem tolerantne või rahvuslane võõrmõjude teemal?

Rahvaliit on eestimaine poliitiline erakond. See tähendab, et meie siht on edendada oma rahva püsimajäämist, võidelda siin elavate inimeste õnne ja tööhõive eest ja vältida probleeme immigrantide ja võõra tööjõuga.

Kuidas kavatsete tulevikus monopole ohjeldada? Nimelt oli minu üllatus üüratu, kui avastasin et üleöö on hüppeliselt etteteatamata kasvanud küttearve, teenus, mis varem maksis 0,24 eurot m2, on nüüd juba 1,51 eurot m2.

Monopole ohjeldab seadus ja kontrollib riik, kui te praegu nende tööga rahul ei ole, siis valige meid.

Milleks sellist otsust üldse teha, kui on päris kindel, et Rahvaliidust nüüd küll peaministrikandidaati ei tule? Te ise ka ei usu ju seda.

Tõsi, Rahvaliit ei moodusta valitsust, kuid ei ole välistatud, et mingis poliitilises olukorras peab Rahvaliidu peaministrikandidaat valitsuse moodustama (korra on juhtunud, et väikse partei esindaja hr Tarand moodustas valitsuse), mina olen selleks valmis.

Mis on saanud Eesti tuntud inimeste KGB väljasõidutoimikutest, mis teie juhitud eriteenistus 1991. aastal Savisaare valitsusjuhiks olles kõrvaldas tolleaegsest siseministeeriumi arhiivist ja peale seda on väidetavalt kadunud?

Eriteenistuse käes pole neid dokumente kunagi olnud. Seda tuleb küsida inimestelt, kes toimikud kõrvaldasid.

Nüüd astus Rahvaliit küll päris ämbrisse. Selline uudis võtab Rahvaliidult viimasedki valijate hääled. Mõelge ikka enne mida teete ja keda pakute peaministri kandidaadiks. Nüüd jätke lõplikult hüvasti mõttega pääseda Riigikokku. Sellist naljanumbrit poleks küll oodanud.

Igal inimesel on õigus omale arvamusele. Naljast on asi kaugel. Võin öelda, et mulle on väga palju helistatud ja toetust avaldatud.

Kas Rahvaliit on nõus minema koalitsiooni koos Keskerakonnaga?

Rahvaliit ei loobi selliseid jõhkraid kaaspoliitikuid välistavaid repliike, nagu seda lubas endale peaminister ja isegi president. Rahvaliit ajab oma asja ning järgib Rahvaliidu volikogu kinnitatud programmi. Kõik, kes mõtlevad meiega koos, on meie partnerid Eesti elu edendamisel. Me pole nii rikkad, et pilluksime kõikuvast paadist teisi sõudjaid välja.

Millist maksusüsteemi Rahvaliit toetab, kas praegust või keskerakondlikku astmelist tulumaksu?

Delfile antud intervjuus rääkis ametisse valitud Rahvaliidu esimees Andrus Blok (muide, temale on Rahvaliit elu esimene ja ainus partei!): Rahvaliit leiab, et maksusüsteem võiks olla seisusekohane. See tähendab, et rikkad aitavad solidaarselt teisi, väetimaid rahvuskaaslasi. Aga maksusüsteem on igal pool vaieldav asi ning peab olema rahva õiglustundega kooskõlas.

Ausõna ei huvita RL tegemised. Ainult väike remark: miks valiti esimeheks tundmatu ja ilmetu tegelane. Kohe oleks pidanud Tootsi pukki panema, aga selline saamatus on RL-le omane juba pikka aega.

Tänan toetuse eest!

Millised suhted on Teil vabamüürlastega? Kas kuulute ise mingisse vabamüürlaste salaorganisatsiooni? Kuidas suhtute salaorganisatsioonidesse üldse? Missugust mõju võivad salaorganisatsioonid ühiskonnale Teie arvates avaldada?

Ma ei kuulu ühessegi salaorganisatsiooni.

Kas alandate taevasse viidud kütuseaktsiisi ning toote käibemaksu tagasi 18-le protsendile ?

Olen aktsiisi vähendamise poolt.

Kus Teie CV-ga saab tutvuda?

CV-ga saate tutvuda minu Facebooki kontol.

Mis on põhilised prioriteedid/tegevusplaanid ning missugustest rahaliste vahenditest ning kuidas neid plaanite neid realiseerida?

Rahvaliidu platvormi leitate Rahvaliidu kodulehelt.

Kes on teie rahandusministrikandidaat?

Kindlalt olemas, oleneb sellest, kes kuuluvad koalitsiooni.

Kes on presidendikandidaat?

Selleni on veel aega.

Kas toetate astmelist tulumaksu?

Sellele küsimusele juba vastasin.

Kas KERA on kehtiv?

See on lõpetatud.

Kas hakatakse toetama Eesti ettevõtlust või tulab sama jama välja nagu praegu, et iga poliitik kuue kuu möödudes lausub, et (ETTEVÕTLUST TULEKS TOETADA).Paraku on need vaid sõnad, mis mitte midagi ei maksa. Nii et ootan vastust, mis ei ole paljas sõnakõlks.

Millist toetust ootate? Esitage konkreetne küsimus, konkreetselt ka vastan. Iial ei häma.

Rahvaliit on surnud partei, nad võivad selle kandidaadi üles seada järgmises elus. Milleks neile küsimusi esitada, puhas aja raiskamine.

Ärge siis esitage.

Milliseid majanduslikke kordminekuid ja edulugusi oskate esile tuua oma senises tegevuses ja milliseid altminekuid? Palun andke majandusanalüütiline argumentatsioon antud põhjustele.

Minu juhitud ettevõtted on kogu aeg olnud kasumis. Õnneks suuri altminekuid pole olnud.

Kas kandideerisite majandusliku kasu saamise eesmärgil või on teil teised ambitsioonid? millised? Kas ning milline on teie platvorm, palun kirjeldage seda lühidalt.

Riigikokku valituks osutumisel kaotan tunduvalt rahalises sissetulekus. Ambitsioonid? Südames tundsin, tahan teha kõik selleks, et ainus regionaalne erakond Rahvaliit jääks püsima.

Mida kavatsete ette võtta tööpuuduse vähendamiseks?

Taastada transiit ja taastuvad kaotatud töökohad.

Kas peate vajalikuks lõpetada omandireform ja anda sundüürnike represseerimisele poliitiline hinnang.

Pole teemaga sügavuti kursis, aga kui see osutub osale kodanikkonnast valupunktiks, tuleb sellega tegeleda.

Teist räägitakse kui suurärimehest meedias. Mis suuri ärisid te olete ise alustanud või juhtinud?

See küsimus juba oli, vaadake eelmisi vastuseid.

Tean, et Jaan Toots oskab rahaga majandada ja see on tulnud tal siiani väga hästi välja. Rahandusministri tugevaid kanditaate on meil teisigi. Aga minu küsimus sellegi poolest järgmine: kui Jaan Tootsist ei saa peaministrit, aga talle antakse võimalus saada mõni teine ministri koht, missuguse ministri tooli ta valiks.

Siseministri.

Kuidas näeb välja CV-s lahter “Haridus”.

Tallinna Tehnikaülikool 1981, mehaanikainsener
FBI Akadeemia 1994, erikursus

Üks ja lühike küsimus, miks, milleks seda vaja oli?

Sama küsimus, et milleks sisukalt elada ?

Miks te ei kandideeri üksikkandidaadina, et elu Eestis edendada, miks kandideerite Rahvaliidus?

Olen sellele korduvalt vastanud: Rahvaliidul jooksid ära juhid — liikmed, valijad ja toetajad on ju alles.