Eesti ja Soome peaministrite visiidi eesmärk on tutvuda missiooni piirkonna ning tingimustega ning tänada Eesti ja Soome kaitseväelasi nende panuse eest rahu tagamisse Liibanonis. Tegemist on esimese sõjalise missiooniga, kus Eesti kaitseväelased teenivad koos Soome kaitseväelastega.

“Vaatamata julgeolekuolukorra muutumisele meie piirkonnas ei ole Lähis-Ida julgeolekupoliitiline tähtsus vähenenud. Eesti kui kollektiivkaitsesse panustaja ei saa mööda vaadata Lähis-Ida tähtsusest ja sealsete sündmuste mõjust üleilmsele stabiilsusele,” ütles Rõivas ning lisas, et UNIFILis osalemine annab Eestile võimaluse aidata kaasa julgeoleku ja stabiilsuse tugevdamisele Lähis-Idas ning saada koostöötamise kogemusi ÜRO rahutagamiseoperatsioonis.

Peaministrid kohtuvad ka UNIFIL-i ülema, Soome-Iiri pataljoni ülema, Iiri ja Eesti kontingendi ülematega. Samuti saavad peaministrid ülevaate regiooni humanitaar- ja põgenike olukorrast. Peaminister Rõivast saadab ÜRO rahuvalvemissiooni külastusel Eesti kaitseväe juhataja kindralleitnant Riho Terras.

Peaministritel on kavas kohtumised Liibanoni peaministri Tammam Salami ja parlamendispiikri Nabih Berriga. Arutelud keskenduvad Süüria konfliktile ja olukorrale Lähis-Idas ning riikide kahepoolsetele suhetele.

Liibanonist siirdub peaminister Rõivas teisipäeval Türki, kus ta kohtub välismajanduse ja -investeeringute nõukogu DEIK liikmetega eesmärgiga edendada kahe riigi majandussuhteid.

Peaminister Rõivas naaseb Eestisse kolmapäeva, 19. augusti pärastlõunal.

Eesti kaitseväelased osalevad Liibanonis ÜRO rahuvalvemissioonil UNIFIL 36 tegevväelasega pataljoni suuruses üksuses FINIRISHBATT koos Soome ja Iiri kaitseväelastega. Eesti on UNIFIL-i operatsioonil Liibanonis osalenud ka ESTOCY-1 jalaväekompaniiga 1996-1997.

UNIFIL ehk United Nations Interim Force in Lebanon loodi märtsis 1978. aastal Julgeolekunõukogu resolutsiooniga. Kokku on osalejariike 39.