Umbusaldusavalduse algatamiseks on riigikogus vaja vähemalt 21 saadiku toetust. Opositsioonilisel Keskerakonnal on parlamendis 27, samuti opositsiooni kuuluval Vabaerakonnal kaheksa ja EKRE-l seitse kohta. Kokku on tarvis umbusaldamise läbi minemiseks 51 saadiku häält.

EKRE on varem teatanud, et hääletavad Rõivase umbusaldamise poolt ning kuigi oma allkirja ei andnud ükski Vabaerakonna liige, siis on nad öelnud, et hääletusel nad umbusaldamist toetavad. Seega peaks olema opositsioonil kokku maksimaalselt 41 häält, sest Edgar Savisaar on haigusega mängust väljas.

Riigikogu eelinfo kohaselt on ainuke 15. juunil lähetuses viibija oravaparteilane Igor Gräzin, kes osaleb Eesti delegatsiooni koosseisus Ukrainat toetataval kultuurisündmusel Odessas, Ukrainas. Erakonna esindaja teatas aga hiljem Delfile, et Gräzingi jättis selle reisi ära, seega peaks koalitsioon olema täiskoosseisus kohal.

Seega, kui opositsioonil ei õnnestu just vähemalt 10 koalitsioonisaadiku ärarääkimine, siis hääli neil homseks koos ei paista olevat.

Peaministri umbusaldamist arutas riigikogu viimati 2009. aasta mais, kui Keskerakonna, toonase Rahvaliidu ja Eestimaa Roheliste saadikud heitsid Andrus Ansipile ette ebapädevust valitsuskoalitsiooni töö korraldamisel, võimetust leida raskele majandusolukorrale lahendusi ning riigijuhtimiseks vajaliku usaldusväärsuse ja vastutustunde puudumist.

Ansipi umbusaldamine kukkus riigikogus siiski läbi, sest seda toetas 35, vastu oli aga 53 riigikogu saadikut.