Tänases riigikogu infotunnis küsis keskerakondlane Kadri Simson peaministrilt, et mida tehakse inimestega, kes on käinud kriisikolletes võitlemas ja siis Eestisse naasevad.

"See on väga oluline küsimus, aga te panete mind erakordselt ebamugavasse olukorda. Kui ma hakkaks seda väga detailselt selgitama, siis see tähendaks, et ma peaksin avama Eesti eriteenistuste töö telgitaguseid, mida tegelikult ju avalikult ei arutata. Aga nii palju ma võin öelda küll, et Eesti eriteenistused on kursis nende isikutega või üksikute juhtumitega, kui on mindud Eestist väljapoole sõdima," rääkis Rõivas.

Valitsusjuht lisas, et ka avalikult on välja öeldud, et Eestis ei kiideta seda heaks ja ei peeta seda võimalikuks. On olnud juttu ka sellest, et sellega võib kaasneda kriminaalvastutus, jne.

"Igal juhul ka minu sõnum on, et mitte ühelgi Eesti inimesel, kui ei ole tegemist Eesti kaitseväe ametliku missiooniga loomulikult, mis on hoopis midagi muud, minna omaalgatuslikult kuhugi sõdima, ükskõik, kas terroristlike organisatsioonide vastu enda arvates või veel hullem, kui nende poolel, siis see ei ole kindlasti mõistlik tegevus. Nende inimeste võimaliku tagasituleku korral, mille kohta täna on veel vara spekuleerida, kas nad plaanivad Eestisse naasta või mitte, aga nende tagasituleku korral kindlasti nad pälvivad teravdatud huvi Eesti eriteenuste poolt. See on üks mis selge," lisas Rõivas.

Peaminister sõnas ka, et rahvusvaheliselt on erinevate terrorismijuhtumitega seostatud just isikuid, kes on käinud Süüria-sarnastes kriisikolletes võitlemas ja kes osa andmete järgi on ka oma n-ö koduriikidesse konkreetsete ülesannetega tagasi saadetud. "Eesti puhul siiski sedavõrd suuri inimeste hulkasid ja sedavõrd kõrget ohtu praegu ette ei nähta," rääkis Rõivas.