“Täna ei olnud paraku taas kord ettepanekuid laual ja see oli paljude Euroopa liidrite jaoks pettumus. Brüsselisse lendamine, et kuulda küll teavet, kuid mitte sisulisi ettepanekuid, paneb nii mõnelgi kannatuse proovile,” tunnistas Delfile äsja kohtumiselt saabunud Rõivas, kes oli samuti sunnitud oma puhkuse sel põhjusel katkestama.

Tema sõnul väljendas Tsipras Eesti aja järgi pea keskööni väldanud kohtumisel aga üsna konkreetselt, et on valmis ettepanekutega välja tulema ja üldjoontes ka kirjeldas, millel need võiksid põhineda. “Pall on selgelt Kreeka valitsuse väljakupoolel. Nüüd sõltub vaid neist endist, kas nad soovivad reaalselt pingutada, et Kreekat sellest olukorrast välja tuua,” ütles Rõivas.

“Kui veel kaks nädalat tagasi olime küllaltki lähedal kokkuleppele, siis nüüd on muutunud olukord palju raskemaks,” tõdes peaminister. “Mitte vaid kokkuleppe saavutamine ei ole muutunud raskemaks, vaid ka Kreeka majanduslik olukord on selgelt halvenenud ja on vaid aja küsimus, millal need probleemid süvenevad.”

Rõivas kinnitas, et pühapäeval Kreekas toimunud referendumi tulemus ei ole kindlasti andnud seda tulemust, mida Tsiprase valitsus lootis, ja ei anna laenuandjatele enam väga palju valikuid. “Euroopa valitsusjuhid andsid Tsiprasele sisuliselt viimase võimaluse tulla välja konkreetsete ettepanekutega ja näidata, et ta tõesti suudab veenvaid reforme demonstreerida,” ütles peaminister. “Kui ta seda ei suuda, on olukord ikka väga tõsine.”

Rõivase sõnul lepiti kohtumisel kokku, et valitsusjuhid saavad Brüsselis uuesti kokku pühapäeval, kui laual on juba kaks võimalust – kas Kreeka on selleks ajaks ettepanekud teinud või tuleb hakata arutama reaalseid tagajärgi. “Viimane oleks Kreeka seisukohast väga negatiivne perspektiiv,” tunnistas ta.