Valitsusjuhi hinnangul omandab Eesti kaitsevägi missioonidel vajalikke lahinguoskusi, mida on riigi kaitsevõime tugevdamiseks ilmtingimata vaja. „Me kõik teame, et vabadus ei ole tasuta. Vabaduse eest tuleb aeg-ajalt maksta kõige kallimaga, mis meil on – eluga – kuid vabaduse eest tuleb seista iga päev, iga tund, sest kui oma riigi vabaduse eest ei hoolitse, võib see kergelt haihtuda,“ ütles Andrus Ansip välismissioonidel teeninud kaitseväelastele.

Peaminister tänas oma sõnavõtus ka kaitseväelaste lähedasi, sest ilma nende toetuseta oleks Eesti riigi kaitsmine välismissioonidel väga raske kui mitte võimatu. „Missioonil olete te kõik seisnud silmitsi vaenlasega, te olete olnud valmis riskima oma eluga ja see, mida te riskides olete teinud, on Eesti riigi jaoks väga oluline,“ ütles Ansip lisades, et aidates teisi võime oodata, et teised aitavad ka meid.

Kaitseväelased ja peaminister langetasid pea kapral Agris Hutrofi mälestuseks. „Meie mälestustesse jäävad langenud kaitseväelased tõeliste Eesti riigi kangelastena,“ kinnitas valitsusjuht. „Saatku teid ka tulevikus sõduriõnn,“ soovis peaminister lõpetuseks.

Peaminister kinkis kõigile kaitseväelastele pühendusega Carl Orava raamatu „Me olime Eesti sõdurid“.

Kaitseväe juhataja brigaadikindral Riho Terras kinnitas, et tal on uhke olla Eesti kindral, sest kõikjal räägitakse sellest, kui head on Eesti sõdurid. Brigaadikindral Terrase eriline tänu kuulub kaitseväelaste kodustele. „Ma luban, et me oleme teie jaoks olemas alati, niipalju kui me oskame ja suudame. Ma tänan Eesti sõdureid, kes on maailma kõige paremad sõdurid,“ ütles kaitseväe juhataja.

Eesti kaitseväe kontingendi ülem Afganistanis kolonelleitnant Anto Kergand tänas samuti koduseid toetuse eest. „Missioonil olemine ei ole kerge, kergemaks teeb seda vaid lähedaste toetus. Aitäh teile selle toe eest, mis te meile missioonil olles olete andnud,“ ütles kolonelleitnant Anto Kergand.

Vastuvõtul osalesid Afganistanis teeninud jalaväekompanii Estcoy-12, rahvuslik logistiline toetuselement NSE-11, lähikaitsemeeskond, Afganistanis, Iraagis ja Balkanil teeninud staabiohvitserid ning Adeni lahel teeninud laevakaitsemeeskond.

Estcoy-12 osales kahes brigaadi operatsioonis ja mitmetes pataljoni lahingugrupi operatsioonides, kus kuue kuu jooksul oli kokku 50 erinevat tulekontakti vastasega. Leiti ning tehti kahjutuks 106 isevalmistatud lõhkekeha. Jalaväekompanii peamisteks ülesanneteks oli hoida oma vastutusala ja kaitsta kohalikku elanikkonda, hoida maa-ala puhtana isevalmistatud lõhkekehadest ning vastase võitlejatest. Estcoy-12 pidas kinni 10 tagaotsitavat mässulist.

Laevakaitsemeeskond teenis Adeni lahel alates aprillist 2011. Mai keskel tõrjus laevakaitsemeeskond koos prantslastega edukalt piraatide rünnaku. Sellele järgnenud operatsioonil vabastasid laevakaitsjad pantvangist viieliikmelise Jeemeni laevameeskonna ja vahistasid 13 piraati. Kümneliikmeline laevakaitsemeeskond sai väljaõppe Eestis ning Prantsusmaal. Septembris läbiviidud erioperatsiooni käigus vabastas laevakaitsemeeskond koos Prantsusmaa meeskonnaga prantsuse tsiviilkatamaraanilt Tribal Kat pantvangistatud Prantsuse kodaniku. Lisaks turvas laevakaitsemeeskond neljal korral tehnikat ja toitu vedanud Panama ja Sierra Lione lipu all seilanud kaubalaevu. Merevägi osaleb missioonil alates 2010. aasta teisest poolest.