Valitsuse meedianõuniku Liina Kersna sõnul on tseremooniale kutsutud 160-180 riigi juhid ja Eestit sõidab sinna esindama peaminister Ansip. Kersna lisas, et Ansip sõidab Vatikani esmaspäeva õhtul ja saabub tagasi Eestisse kolmapäeval.

Peaminister Ansipil oli valitsuse teatel teisipäeval plaanis kohtumine Eesti Suurettevõtjate Assotsiatsiooni liikmetega ning osalemine Teadus- ja Arendusnõukogu istungil. Need kohtumised jäävad aga peaministril nüüd ära.

Viimati külastas Vatikani 2011. aasta mais president Toomas Hendrik Ilves, kui osales paavst Johannes Paulus II õndsaks kuulutamise tseremoonial. Enne seda käis selles väikeses linn-riigis 2010. aasta detsembris välisminister Urmas Paet.

Kõige esimene Eesti riigipea ametlik visiit Vatikani oli aga 1994. aasta septembris, kui seda riiki külastas president Lennart Meri.

Vatikanist on ametlikel visiitidel Eestis käidud aga kaks korda: septembris 2009. aastal külastas Eestit riikidevaheliste suhete sekretär peapiiskop Dominique Mambert ning 1993. septembris paavst Johannes Paulus II.

Vatikani Linnriik (Stato della Città del Vaticano) ehk Püha Tool tunnustas välisministeeriumi andmetel Eesti Vabariiki esmakordselt 10. oktoobril 1921 ja taastunnustas 28. augustil 1991. Diplomaatilised suhted Eestiga kehtestati 1991. aasta oktoobrist.

Vatikani seaduste kohaselt on Rooma paavst lisaks kiriku juhile ka riigipea.

Paavst Franciscus I astub ametlikult ametisse teisipäeval. Ametissepühitsemisel on tavapäraselt osalenud mitmeid riigi- ja valitsusjuhte. Seekord oodatakse samuti kohale vähemalt paarsada delegatsiooni.

115 kardinali valis Buenos Airese endise peapiiskopi Jorge Mario Bergoglio kolmapäeval uueks kirikupeaks pärast kahepäevast arutelu. Paavsti äravalimist märkinud valge suits hakkas tõusma Vatikanis kell 20.20 Eesti aja järgi. Tegemist on esimese paavstiga, kes on pärit Ladina-Ameerikast.