Kohtumistel Türkmenistani presidendi Gurbanguly Berdimuhamedowiga ning asepeaministri ülesannetes oleva välisminister Rashid Meredoviga tõdeti, et potentsiaali majanduskoostööks on mitmes valdkonnas, kuid eelkõige laeva- ja sadamaehituses, transiidialal, e -valitsemise arendamisel, turismis ja lennunduses. Presidendiga kohtumisel otsustati koostöö arendamiseks moodustada valitsustevaheline komisjon.

Viimaste aastate uuringute põhjal võib ligi viie miljoni elanikuga Türkmenistan omada suuruselt teist gaasivaru maailmas, millest tahavad osa saada ka Venemaa, Hiina ning Euroopa Liit.

„Sel teemal külastasid tänavu Türkmenistani ka Euroopa Komisjoni president Barroso ja energiavolinik Oettinger,“ ütles Eesti valitsusjuht ning kinnitas, et Euroopa Liit on huvitatud gaasitorust Türkmenistani ja Euroopa vahel, mis suurendaks oluliselt Euroopa energiajulgeolekut.

Türkmenistani peamisteks ekspordiartikliteks ongi gaas, toornafta ja naftatooted. President Berdimuhamedowi sõnul on riigil plaan hakata gaasi ka töötlema ning selleks otsitakse välispartnereid. Riigil, kelle majandus kasvas mullu 9,2 protsenti, on selge soov tihendada majandus- ja kaubandussuhteid Euroopa Liidu ning kitsamalt ka Eestiga ja meelitada riiki välisinvesteeringuid.

Koostöö Eestiga võimalik mitmes vallas

Majanduskoostöö edendamiseks allkirjastasid Eesti valitsusjuht Andrus Ansip ja Türkmenistani Ministrite Kabineti aseesimees Annamuhamed Gochijev Eesti ja Türkmenistani vahelise tulumaksudega topeltmaksustamise vältimise lepingu, millega luuakse soodsad tingimused riikidevahelisteks investeeringuteks ning inimeste, kaupade ja teenuste vabaks liikumiseks.

Leping aitab ennetada ka Eesti ja Türkmenistani kodanike, residentide ja äriühingute diskrimineerimist, kuna see kehtestab võrdse kohtlemise reeglid. Lisaks allkirjastasid koostöölepingu ka Eesti ja Türkmenistani kaubandus-tööstuskodade juhid Mait Palts ja Palivan Taganov.

Majandussuhete arendamiseks on peaministriga kaasas ka äridelegatsioon, kuhu kuulub 13 liiget kaheksast ettevõttest, teiste seas Tallinna Sadamast, Eesti Energiast ja Defendecist. Tänasel Eesti ja Türkmenistani äriseminaril, kus osales lisaks meie ärimeestele sadakond Türkmenistani ettevõtjat, tutvustati üksteise majanduskeskkondi ning loodi kontakte.

Peaminister Ansipi sõnul on Eesti ettevõtjad huvitatud Türkmenistani naftatransiidist ning ta kinnitas, et vajadusel suudab Eesti pakkuda transiiditeenust ka raudteel saabuvatele naftasaadustele.

Transiidi kõrval hindasid riigijuhid potentsiaalseks koostöövaldkonnaks e-riigi arendamist, kuna Türkmenistan peab oluliseks üleminekut e-valitsemisele ja meil on sellel alal oskusteavet

Koostöövõimalust nähakse ka lennunduses, sest Estonian Air on huvitatud uutest sihtkohtadest Kagu-Aasias. Juba praegu teevad Eestist Indiasse või Taisse suunduvad lennukid tankimiseks Türkmenistanis vahemaandumisi. Ühiseid huvisid on võimalik leida ka kõrghariduses ning kultuuri- ja meditsiinialases koostöös.

Lisaks kohtus peaminister Ansip täna ka Türkmenistani Parlamendi spiikri Akja Nurberdievaga. Kohtumisel osales ka Riigikogu Eesti ja Türkmenistani sõprusrühma juht, Riigikogu liige Kalev Lillo.

Euroopa Liit on otsustanud Türkmenistanis avada Kesk-Aasia eriesindaja regionaalse esinduse. Eesti esimene suursaadik Türkmenistanis Jaan Hein andis oma volikirjad üle sel kuul.

Eesti ja Türkmenistani majandussuhted ja vastastikused investeeringud on hetkel tagasihoidlikud.

Tagasi Eestis on valitsusjuht kolmapäeval.