IT-agentuuri ülesandeks on Euroopa Liidu siseturvalisuse valdkonna suuremahuliste IT-süsteemide operatiivjuhtimine ja arendamine. Agentuuri peakorter hakkab asuma Tallinnas.

Peaminister Andrus Ansip kinnitas kohtumisel volinik Malmströmiga Eesti täielikku valmisolekut ja soovi agentuuri peakorter Tallinnas sisse seada. Peaministri sõnul ootab Eesti riik, et agentuur hakkab lisaks operatiivsele haldusele aktiivselt tegelema uurimis- ja arendustegevusega ning et agentuuri tööks kujuneb ka uute süsteemide loomine, arendamine ja haldamine. Volinik ja peaminister olid ühel meelel, et lisaks süsteemide haldamisele peaks agentuurist tulevikus kujunema oma ala oivakeskus ja eestvedaja.

"Me soovime näha, et infotehnoloogia võimalusi kasutatakse Euroopa Liidus siseturvalisuse tagamiseks palju jõulisemalt," ütles peaminister Ansip. "IT-agentuurist peab kujunema tugev kompetentsikeskus."

Ansip lisas, et ilma usalduseta ja turvaliste lahendusteta on raske edendada ka digitaalset siseturgu – piiriüleselt toimivad digitaalsed usaldusteenused on Eesti üks prioriteetidest.

Kohtumisel olid jutuks ka Euroopa Komisjoni ettepanekud Schengeni viisavaba ala reformiks. Peaminister Ansip ja volinik Malmström jagasid seisukohta, et piirikontrollideta Schengeni ruum on suur saavutus inimeste liikumise hõlbustamisel ning seda saavutust tuleb igati kaitsta.

"On oluline Schengeni ala usaldusväärsust kodanike silmis veelgi tõsta," ütles Malsmström.

Peaminister Ansip tunnustas komisjoni ettepanekuid Schengeni süsteemi reformimiseks ja infotehnoloogiliste arenduste ulatuslikumast kasutamisest piiride tugevdamiseks. Ettepanekute pakett sisaldab piiriületuste andmekogu ning digitaalse eelkontrolli loomist ebaseadusliku rändega seotud riskide maandamiseks.

"Arvestades kasvavat reisijate hulka ning turvariske on uute tehnoloogiate ulatuslikum rakendamine möödapääsmatu," ütles peaminister.

Volinik Malmström tõdes, et Eesti on infotehnoloogias, seal hulgas küberkaitse võimekuse arendamisel saavutanud märkimisväärselt palju ning õhutas neid kogemusi jagama veelgi aktiivsemalt teiste liikmesriikidega. Volinik ootab Eesti toetust ka oma ettepanekule küberkuritegevuse keskuse loomiseks Euroopa Politseiameti (Europol) juurde.