Oktoobri lõpus esitas Ida-Viru maakohtu esimehe Viljo Junolaineni konsultant Fred Fisker prokuratuuri avalduse, milles väitis, et “Pealtnägija” saatejuhid Mihkel Kärmas ja Vahur Kersna on tema suhtes läbi viinud ebaseaduslikku jälitustegevust. Avalduse põhjal algatas politsei kriminaalasja, kirjutas SL Õhtuleht.

Esmaspäeval kuulas politseiuurija Kärmase ja Kersna üle. Ta esitas küsimusi sellest, kes filmis olümpiavõitja ja riigikogu liikme Erika Salumäe endist abikaasat Fiskerit ja kust saadi saatelõigu jaoks infot.

Oktoobri alguses eetris olnud saates näitasid Kärmas ja Kersna Fiskeri liikumist kajastavaid filmilõike, mis pidid tõestama Junolaineni soosivat suhtumist Fiskerisse ja teistesse lähedastesse isikutesse.

Illustreerimaks Junolaineni ja Fiskeri sõprust, jälgis Kärmas ühe päeva jooksul Ida-Viru maakohtus toimuvat ja filmis väikese digitaalkaameraga mitut episoodi.

“Jälgisin tõesti varjatult,” tunnistas Kärmas ajalehele. “Selles suhtes olen süüdi, et Fisker kindlasti ei teadnud, et ma teda jälgin.” Saatejuht lisas, et tema teada pole ajakirjanikke Eestis sellise asja pärast üle kuulatud.

Ka Tartu ülikoolis meediaõigust õpetav Halliki Harro-Loit nentis, et salajases jälgimises pole ajakirjanikke enne Eestis süüdistatud. Tema hinnangul pidanuks Kärmas teabe saamiseks kasutama teisi võtteid, sest ajakirjanikul pole samu õigusi mis politseil.

Ajalehtede Liidu tegevdirektor Tarmu Tammerk ütles, et ajakirjanduse põhireeglina tuleb ennast ja väljaannet tutvustada. “Aga kui on avalik huvi, võib sellest reeglist ka mööda minna,” lisab ta. “Minu arvates ongi siin küsimus, kas selle loo vastu oli avalikkuse huvi või lihtsalt uudishimu.”

Tammerk nentis, et kui “Pealtnägija” saatejuhtide vastu suunatud süüdistus peaks kohtusse jõudma, saab sellest ajakirjanikele oluline märk, mille järgi käituda.

Riigiprokuratuuri avalike suhete nõuniku Silvia Pärmanni sõnul peaks politsei uue aasta alguseks välja selgitama, kas Kärmase ja Kersna vastu on põhjust koostada süüdistuskokkuvõte. Siis saab ka selgeks, kas meestega hakatakse kohut käima.