Keskkonnaameti keskkonnakasutuse juhtivspetsialisti Rein Urmani sõnul andis 2001. aastal prügila jaoks välja ehitusloa just Tallinna linn ise, vahendas ETV saade "Pealtnägija".

Kopli prügila vastase kodanikualgatuse eestvedaja Erik Poomi hinnangul on linnaosavalitsuse otsuse taga poliitika - praegu, enne valimisi on kasulik veeretada prügila probleemi riigi kraesse, öeldes, et riik ei tee midagi.

Sarnaselt Tallinna linnajuhtidele ei teadnud ilmselt ka enamik inimestest varem, et pealinna südamest vaid mõne kilomeetri kaugusel laiub hiiglaslik prügimägi, mis hakkas Paljassaare vanas savikarjääris kasvama tegelikult juba 1996. aastal.

Sel kevadel kaotasid elanikud kannatuse ja käivitasid prügila vastu avaliku mässu. Läbi helistati toimetuste ajakirjanikud ja Facebooki loodi kommuun, millega liitus kiiresti üle 500 inimese. Mässajaid märgati, meedia avastas prügila ning tiris haisva äri koguni esikülgedele.

Meediakära peale ärkas augustis äkki Tallinna linn, kes aastaid raius vastu, et prügilaga on kõik korras. Linn kutsus nüüd elanikke riigi ja prügila vastu barrikaadidele linna televisioonis, ajalehes ja selleks spetsiaalselt loodud netiküljel

Pool aastat enne valimisi käivitunud kampaania tipp on aga küsitlus, mille Põhja-Tallinna vanem Karin Tammemägi saatis linna raha eest ligi 27 000 linnaosa elanikule.

"Linn taunib, et täna on jõutud umbes 18 meetri kõrgusele ja igaühel on selge, et kui see mägi jõuab 30 meetri peale, siis see on ju absurdi tipp," sõnas Tallinna abilinnapea Arvo Sarapuu. Ta rõhutas, et linn on igal juhul prügimäe 30 meetri kõrguseks kerkimise vastu.

Vastates küsimusele, kuidas saab tulla prügimäe 30 meetri kõrguseks kerkimine üllatusena, kui see on kirjas 2001. aasta ehitusloa kooskõlastusringi dokumentides, vastas Sarapuu, et niisuguseid dokumente linnal ei ole.

Ka vassivad linnajuhid, kui väidavad, et linn on korduvalt prügila teemal keskkonnainspektoritele kaevanud, aga riik on leige.

"Pealtnägija" võtab kokku - Tallinna linn oli see, kes prügila rajas; linn oli see, kes andis prügimäele ehitusloa ja müüs mäe aluse maa erafirmale Slops; linn on korduvalt heaks kiitnud selle, et prügimägi kerkib 30 meetri kõrguseks; linn teab juba ammu, et prügila läheb lähiaastail kinni ja mäe peale tuleb roheala; linn teab kindlasti sedagi, et Kopli prügila üks omanik on linna enda keskkonnaameti kunagine juht Aap Mumme.