22. oktoobri õhtul teatas AS-i Tallinna Vesi esindaja päästeametile, et Stroomi ranna juures on ligi 30 meetrise läbimõõduga ala kuni ühe meetri ulatuses ära vajunud ning maa all asuv Tihase reoveekollektor võib kohe-kohe kokku langeda, vahendas ETV saade "Pealtnägija".

Põhja päästekeskuse juhi Priit Laose sõnul hinnati olukord ära ja ta kutsus järgmiseks päevaks, 23. oktoobriks kokku Põhja-Eesti regionaalse kriisikomisjoni, kus selgus, et õhus oli komplekshädaolukord, mida Eestimaa pinnal seni nähtud ei ole.

Kõige halvemal juhul oleks Kristiine ja Mustamäe linnaosades tekkinud reovee uputus, saast oleks tunginud tänavatele ja keldritesse ja selle takistamiseks oleks tulnud vesi kinni keerata piirkondades, kus elab kokku üle 100 000 inimese, asuvad kümned lasteaiad ja koolid ning kolm haiglat – Mustamäe ja Merimetsa haigla ning Meremeeste polikliinik.

AS-i Tallinna Vesi kriisimeeskonna liige Reigo Marosov ütles, et paralleelselt reovee ümberpumpamise võimaluse loomisega küsiti nõu teadlastelt, kes soovitasid ehitada kollektori kahte otsa seinad, mis aitaks vee taset kollektorist tõsta, ja pärast selle saavutamist situatsioon stabiliseerus.

Kollektor vajus veel kümmekond päeva järjest rohkem sisse, kuid lõpuni kokku see ei kukkunudki, ja hoiatav kollane tuli, mille Tallinna Vesi jõudis juba anda kõikidele piirkonna haiglatele, koolidele ja lasteaedadele, võeti nädal pärast kriisi algust lõplikult maha.

Vaata fotosid ja videot kaevetöödest mullu oktoobris!