Ajuinfarkti üle elanud Lauri leiti vahetult enne 75. sünnipäeva kahel järjestikusel päeval kokkukukkununa, viidi kiirabiga EMOsse, kuid tõsteti sealt keset ööd tänavale. Kui sugulane ilmselgelt abitu mehe kojusaatmise vastu protestis, võeti appi turvamees ja viidi asi lõpule, vahendab ERRi portaal.

Inetu vahejuhtumiga lõppenud lugu sai alguse 5. septembril. Vanahärra vennapoeg Ahto Laane rääkis, et 5. septembril läks onu jalutama, hindas oma füüsilist olukorda üle ja vajus kokku. Selle peale kutsuti talle kiirabi ja toodi Ravi tänaval asuvasse EMOsse.

"Tund aega temaga tegeleti, siis helistati minule ja paluti järele tulla. Ja järele tulles vaatasin kohe, et onuga on midagi korrast ära: tema diktsioon ei olnud päris õige ja ajaarvamine oli ka kuidagi paigast ära," meenutas Ahto.

Arstid teatasid, et tegemist on peaajuinfarkti jääknähtudega, mida ravida ei saa - ta tuleb ära viia, mida vennapoeg tegigi.

Järgmine päev avastas Ahto onu teadvusetuna põrandalt ning viis ta uuesti Ravi tänavale. Ahto ütles meditsiinitöötajatele, et kui onuga kõik korras, siis ootab ta hommikul kõnet ja tuleb vanahärrale järele, ent kõne tuli juba kella poole ühe ajal öösel.

EMO-sse jõudnuna avastas Ahto, et onu ei võta jätkuvalt jalgu alla ning keeldus teda koju viimast. Tekkis konflikt, mis päädis sellega, et vanahärra ja tema vennapoeg visati turvameeste saatel raviasutusest ikkagi välja.

Ida-Tallinna keskhaigla erakorralise meditsiini osakonna juhataja Märt Põlluveer selgitas, et konflikti olemus EMOs on peaaegu klassikaline.

"Loomulikult inimesele ei meeldi öösel tulla omaksele järele. Ta eeldas, et ta saab öö rahulikult magada, tema ööuni sai rikutud ja sellest tekkis vaidlus," võttis Põlluveer vahejuhtumi kokku.

Eesti patsientide esindusühingu juhataja Pille Ilves märkis, et vanahärraga juhtunu pole erand ning patsiendiesinduseni jõuab 5-6 sarnast kaebust aastas.