Kurioosum on aga ka veel selles, et neid välja visata ei saanud ning politsei laiutab käsi, sest vara tagasi ei saa ja hüvitisest tuleb samuti suu puhtaks pühkida.

Juhtum sai alguse, kui Pärnu lähedal asuva maja omanik Andrus Lõõbas kolis ära Tallinna ja teise kodu pidamine muutus tülikaks. 2013. aasta suve lõpus panigi mees kinnisvaraportaali kuulutuse ja huviliste seas oli ka noor pere, kelleks olid Elar ja Triin Allmaa.

Mees rääkis esimesel kohtumisel veel, et on ehitaja ja naine oli teise lapse ootel. Kohapeal koostati leping 2013. aasta oktoobris ja sellele andis allkirja Triin Allmaa. Kuna naine oli rase, lasti ka veel üürihinda 170 euroni ja naisele anti toona ka soem jope selga.

Kui esimesed kaks kuud laekus vastremonditud majas elavatelt üürnikelt üür lubatud tähtajal, siis juba detsembris tekkis esimene viivitus. Hakati vabandama ja üüri tilgutati 20, 50 ja 100 euro kaupa - selleks, et omanik päris välja ei tõstaks.

Märtsi lõpus sai omanik ootamatult aga kõne politseist ning talle teatati, et suvilasse on sisse murtud.

Nimelt oli Elar Allmaa teatanud, et tundmatud vargad on suvilast asju varastanud. Omanik aga ei uskunud ja kahtlustas kohe, et miski on mäda. Näiteks ei klappinud jutt, et omaniku asjad varastati, aga üürniku asjad jäeti alles. Omanik seega ka salvestas oma vestluse üürnikuga.

Kadunud oli majast aga palju asju ja muuhulgas varastati ära ka omanikule moraalselt tähtsad vanaisa esemed. Omaniku sõnul on kahju kokku 38 000 eurot.

Puuküürnik Allmaa aga tunnistas oma teo üles lõpuks ja ütles, et oli alates jaanuari kuust maja jupikaupa tühjaks müünud. Ta möönas seda ka "Pealtnägijale" ning põhjendas töö ja raha puudumisega. Ta lootis asjad hiljem tagasi osta. Allmaa sõnul on kahju aga tema hinnangul vaid 9000 eurot.

Omanik otsustas asja aga enda kätte võtta ja tegi ise detektiivitööd ning otsis nimeliselt välja, et kellele ja kuhu väärtuslikumad asjad läksid ja andis info politseile. Politseist aga öeldi üllatuseks mehele, et heausklik ostja on varastatud asjad ära ostnud ja nad ei saagi mitte midagi teha.

Politseinik Andres Sinimeri rääkis nimelt, et kui üüritakse välja mingid ruumid ja seal sees on mingi vara ja et see valdus antakse justkui vabatahtlikult üle, siis sellega aktsepteeritakse ka riski, et need võivad kaduma minna. Seega kuna omanik andis maja, kus tema asjad sees, ise üürnike valdusesse, pole tegu varguse, vaid omastamisega. Omastatud vara ostjad on aga seaduse silmis heausksed.

Omanikule ja ta perele see loomulikult pähe ei mahtunud. Lisaks selgus ka veel, et Almaal on teisigi patte ja ta on lihtsalt petis.

Siiski arvestades seda, et Allmaa ise möönab tehtut, mõistetakse ta lõpuks ikkagi süüdi. Samas kahju hüvitamisesse omanik enam ei usu.

"Oled korralik inimene, siis maksa ja kannata lihtsalt, ma ei oska muud midagi öelda," oli Andrus nõutu.

Allmaa ise ütleb aga, et on saanud uue töökoha ja püüab siiski jupikaupa vanu võlgu klaarida ja lubas ka "Pealtnägija" kohtusse anda, kui saates tema nimi ja nägu avaldatakse. Saate tegijad siiski võtsid selle riski.