Telesaates oma loo rääkinud kalur Vladislavi sõnul pandi ta sisuliselt ultimaatumi ette: astu parteisse või jääd tööst ilma.

Asja muudab keeruliseks see, et Peipsi järve püügilubade portfell kuulub peamiselt ettevõtetele ning kes tahab kalurina leiba teenida, peab minema mõne firma jaoks tööle või selle loa ostma. Püügiõigust aga keegi naljalt ei müü.

Vladislavi sugused kalurid on sundseisus – kas töötada kellegi alluvuses või olla töötud. Vladislav ütles, et plaani mõne teise ettevõtja heaks tööle minna ka ei ole, sest „eks nad ole kõik samasugused“.

Lisaks sundparteistamisele ei ole Kärbergiga sõlmitud lepingud kalurite sõnul ausad, sest ette nähtud püügiplaani pole võimalik täita. Samuti pidi olema tal kombeks kaluritele võlgu jääda, mis omakorda seob kalurid tema firmaga.

Kärbergi sõnul ei ole tema kedagi sundinud parteiga liituma ega ole ka kellelegi võlgu ning kõik on vabad tema ettevõttest lahkuma.

Möödunud valimiste eel sunniti kalureid Vladislavi sõnul hääletama IRLi kandidaadi Aivar Koka poolt, kes osutuski priske häältesaagiga riigikokku valituks. Samuti toimetati IRLi liikmeks astunud kalurid partei suurkogule, et nad seal õige kandidaadi poolt hääle annaksid.

Ükski IRLiga seotud kalurite väiteid „Pealtnägijas“ kommenteerinud isik ei tunnistanud otsesõnu, et midagi sellist oleks juhtunud. Ei Kokk ega Kärberg telekaamera ette asja selgitama tulla ei soovinud.