Traadita telefonid kujutavad endast sisuliselt lauatelefoni analoogi, mida kasutatakse neis piirkondades, kus asustus on hõre ja kuhu on väga keeruline vedada telefonikaablit, selgus tänasest ETV saatest "Pealtnägija".

Praeguse seisuga on Elionil ligikaudu 15 000 klienti, kes kasutavad seda RAS1000 nimelisel tehnoloogial töötavat raadiotelefoni.

Saaremaa laevamehaanik Reigo Tamm ostis omale raadioskänneri, et kasutada seda tööl kolleegidega sidepidamiseks. Suur oli tema üllatus, kui kodus aparaati katsetades hakkas ta selle abil kuulma võõraid telefonikõnesid. Kõned on moonutatud, kuid teksti sisust saab üsna hästi aru. Tavaliselt on kuulda vaid ühe kõne osapoole juttu.

"Pealtnägija" katsetas aparaati erinevates kohtades Tallinnas ja selle lähiümbruses ning eksperimendi käigus õnnestus tabada kahe tunni jooksul 30 kõnet.

Elioni jaoks tuli see probleem üllatusena ning telekomifirma kinnitusel toimub nende raadiotelefonide side krüpteeritult. Elion hakkas asja uurima ning kinnitas, et probleem ei saa olla kuidagi nende võrgus.

Mõistatus lahenes aga siis, kui Elioni töötajad ostsid samasuguse raadioskänneri nagu laevamehaanik Tamm ja panid selle tööle. Siis saadi aru, et sellele aparaadil on funktsioon, millega saab sidekanaleid lahti krüpteerida.

Elioni tehnoloogiadirektor Kalev Reiljani sõnul on selline asi häiriv, kuid nendib, et ka ukse muukimiseks vajalikku varustust saab rauapoest osta.

Sarnase raadioskänneri ostmine on täiesti legaalne, kuid selle kasutamine teiste kõnede pealtkuulamiseks mitte.

Elioni kinnitusel on välistatud, et seadme abil saaks konkreetse inimese kõnesid pahatahtlikul eesmärgil pealt kuulata, sest aparaat valib automaatselt juhusliku vaba kanali mitmesaja või isegi tuhande seast.

Juriidiliselt ei ole Elion midagi valesti teinud, sest raadiotelefonide side on krüpteeritud ja seaduses pole kuskil öeldud, kui tugev peaks see kaitse olema.

Fakt on aga see, et suhteliselt odav raadioskänner hammustab selle ligi 20 aasta taguse tehnoloogia krüpteeringu hõlpsalt läbi.

Elion lubab, et raadiotelefonid viiakse lähiaastatel üle turvalisemale tehnoloogiale.